Volledig scherm
233 Rita's in de kerk in Outer. © Claudia Van den Houte

Pastoor boekt wereldrecord door 233 Rita’s samen te brengen

Missie meer dan geslaagd voor pastoor Alexander Vandaele: wel 233 Rita’s kwamen woensdagavond samen in de kerk van het Belgische Outer op de viering voor de Heilige Rita. Zelf had hij er op honderd gehoopt, maar het werden er meer dan dubbel zoveel. Met de hulp van een gerechtsdeurwaarder wordt het een officieel wereldrecord.

Pastoor Alexander Vandaele uit Ninove had vorig jaar al een poging ondernomen om zoveel mogelijk dames met de naam Rita bijeen te krijgen op de naamdag van de Heilige Rita. Toen werden het er 69. Dit jaar herhaalde hij zijn initiatief en koppelde hij er een wereldrecord aan. De pastoor hoopte op honderd Rita’s, maar al snel werd duidelijk dat het er heel wat meer zouden worden. De kerk was afgeladen. ,,Fantastisch”, reageert de pastoor. ,,Het is eigenlijk goed dat we vorig jaar niet van de eerste keer in ons opzet zijn geslaagd, maar blijven doorzetten zijn en zo het aantal verdrievoudigd hebben.” De Heilige Rita staat dan ook voor geduld en doorzettingsvermogen, al wordt ze in de volksmond vaak de heilige van de ‘hopeloze gevallen’ genoemd.

,,Er wordt soms wel eens gelachen met de naam Rita, maar het is een krachtige naam van een krachtige vrouw uit de Middeleeuwen die nog steeds kracht en inspiratie schenkt aan mensen. Ze wou naar het klooster, maar moest eerst huwen. Ze werd weduwe en haar kinderen stierven, maar toch is ze blijven doorzetten.” Het idee om Rita’s samen te brengen ontstond toen vorig jaar het beeld van de Heilige Rita vanuit de Sint-Thèresiakerk of de ‘nieuwe kerk’, die intussen ontwijd is, verhuisde naar de kerk van Outer. 

De aanwezige Rita’s in de kerk van Outer kwamen van overal in het land: van West-Vlaanderen over Vlaams-Brabant tot Limburg en Antwerpen. Voor Rita De Bauwer uit Ophasselt werd het een wel zeer bijzondere dag, want zij vierde woensdag ook haar 81ste verjaardag: ,,Ik was er vorig jaar ook bij hier in Outer. Ik ben heel blij dat er zoveel Rita’s zijn. Het is niet te geloven.”

De Rita’s moesten hun identiteitskaart tonen aan de aanwezige deurwaarder, die er een foto van maakte, en ondertekenden een verklaring van aanwezigheid. De deurwaarder telde in totaal 233 Rita’s, maar moet alle documenten nog controleren.  Een wereldrecord wordt het hoe dan ook, zodra de documenten zijn opgestuurd naar Guinness World Records, want er is momenteel nog geen record Rita’s verzamelen. 

 1. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.
 2. Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’
  video

  Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’

  De schatrijke Argentijnse zakenman Federico Alvarez Castillo (59) is internationaal onder vuur komen te liggen omdat hij bij wijze van geintje een dood ‘varken’ uit een helikopter in zijn privézwembad zou hebben laten gooien. Het schokkende incident, waarbij het dier met een gigantische plons in het water belandt, werd gefilmd. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Castillo ontkent elke betrokkenheid.
 3. Deens model: Met één wenkbrauw krijg ik meer opdrachten en aandacht van mannen

  Deens model: Met één wenkbrauw krijg ik meer opdrachten en aandacht van mannen

  Sarah Marie Goldschmidt Clark (18), een make-upartieste en amateurmodel uit de Deense stad Kopenhagen, epileerde meermaals per week haar wenkbrauwen omdat ze last had van een zogenoemde monobrow: duidelijk zichtbare haartjes boven de neus tussen de ene en de andere wenkbrauw. Maar daar is ze om meerdere redenen mee gestopt. ,,Ik krijg, sinds ik alles laat doorgroeien, meer dan ooit foto-opdrachten en aandacht van mannen.”