Volledig scherm
Tiffany kreeg begin dit jaar een verkoudheid. Omdat haar immuunsysteem sterk verzwakt was, verergerde die plots, waardoor ze in coma belandde. © RV

Tiffany (38) verloor haar armen
en benen na een verkoudheid

Het leven van Tiffany King (38), moeder van zes kinderen, zag er begin dit jaar nog normaal uit. Medio januari kreeg ze een verkoudheid. Die verergerde plotseling, waarna ze in een coma belandde. Nu gaat ze door het leven zonder armen en benen.

Volledig scherm
Een foto van eind 2017. Toen zag hun leven er nog helemaal anders uit. © RV

,,Natuurlijk zijn er dagen dat ik me afvraag: God, waarom is mij dit overkomen?", zegt Tiffany, die met haar verloofde Moe Fonohema in de Amerikaanse staat Utah woont. ,,Maar ik ben blij dat ik nog leef." 

Midden januari werd de tandtechnicus door haar vriend naar de eerste hulp gebracht. Ze had een verkoudheid, maar omdat ze al langer medicatie nam die haar immuunsysteem aantastte, werd haar situatie plotseling veel erger.

De verkoudheid ging over in een bacteriële en virale longontsteking, waardoor ze in coma belandde. Ze ontwikkelde ook sepsis, een ernstige bloedvergiftiging die tot orgaanfalen kan leiden. Terwijl ze in coma lag en werd behandeld voor de longontsteking, begonnen haar lever en nieren te falen. Haar overlevingskansen liepen binnen enkele dagen terug van 70 naar 30 en uiteindelijk 15 procent. ,,Artsen vertelden dat we ons moesten voorbereiden op het einde", vertelt haar verloofde.

Om de sepsis te behandelen, gaven de artsen de vrouw Levofed, een medicijn dat de lage bloeddruk tegengaat door bloed van de ledematen naar de organen af ​​te leiden, zodat die konden blijven functioneren. Daardoor stroomde er te weinig bloed richting haar armen en benen. ,,Toen ik uit coma ontwaakte, kreeg ik te horen dat een viervoudige amputatie nodig was", vertelt Tiffany.

Ziekte van Bechterew

Volledig scherm
© RV

De vrouw had uiteraard ook al een medische voorgeschiedenis. Toen Tiffany in de twintig was,  werd bij haar de ziekte van Bechterew vastgesteld, een chronische ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Om die ziekte te behandelen, begon ze Humera te gebruiken. Dat is een ontstekingsremmer die het imuunsysteem verzwakt. Daardoor kon haar verkoudheid binnen korte tijd plotseling veel erger worden.

In het ziekenhuis probeert Tiffany nu te leren hoe ze de dagelijkse taken kan uitvoeren zonder de hulp van haar handen. Ondertussen proberen familie en vrienden ervoor te zorgen dat thuis alles op orde is om haar zo comfortabel mogelijk op te vangen. Ze zetten ook een GoFundMe-pagina op om geld in te zamelen. De prothesen voor armen en benen die Tiffany nodig heeft, kosten ongeveer 300.000 dollar (243.000 euro), een bedrag dat haar verzekeraar niet vergoedt. Tot nu toe is al meer dan 100.000 dollar (81.000 euro) ingezameld.

Ondanks haar penibele situatie kijkt Tiffany hoopvol naar de toekomst. ,,In het najaar wil ik trouwen", zegt ze. Dan hoopt ze met haar verloofde naar het altaar te kunnen wandelen. Samen hebben ze zes kinderen: drie van haar, twee van hem en een kind dat ze samen adopteerden. ,,Ik moet wel positief blijven", zegt Tiffany. ,,Met armen en benen of zonder", voegt haar verloofde Moe toe. ,,Ik ben hier voor haar. Ik hou van haar. Ze was bang hoe dat na de amputatie zou zijn, maar er is niets veranderd."

Volledig scherm
Tiffany en Moe met hun gezin, in betere tijden. © RV
Volledig scherm
Verloofde Moe: "Met armen en benen of zonder. Ik hou van haar." © RV