Volledig scherm
Directeur Ad Keeris van aanhangwagenbouwer Hapert in een van de productiehallen van het bedrijf. © Jurriaan Balke

Aanhangers Hapert en Saris weer in trek

HAPERT - De aanhangwagenmarkt in Nederland kruipt weer in de richting van het niveau van voor de economische crisis. De verkopen stegen vorig jaar voor het vierde jaar op rij. Een toename van 12,3 procent bracht het totaal over 2017 op 21.109 exemplaren, zo maakt brancheorganisatie Bovag vrijdag bekend. Tijdens de economische crisis daalde het verkoopniveau van bijna 24.500 in 2008 naar een dieptepunt van krap 14.000 in 2013. Het herstel zal dit jaar worden voortgezet, verwacht Ad Keeris van marktleider Hapert. Hij zegt rekening te houden met een stijging van zo'n 10 procent.

Hapert verkocht vorig jaar in Nederland 3.475 wagens, 306 meer dan een jaar eerder. Het bedrijf bleef ruim op kop met een marktaandeel van 16,5 procent, een lichte daling ten opzichte van de 16,9 procent in 2016. ,,We zien een trend naar grotere aanhangwagens die meer kunnen vervoeren", stelt Keeris. In de zwaarste categorie van wagens van 3.500 kilo groeit het aandeel van Hapert volgens hem naar meer dan 20 procent. De totale verkopen in dit marktsegment in Nederland zijn met meer dan 50 procent gegroeid in de periode van 2014 tot en met 2017.

Geen succes

Hapert scoort minder goed in het lagere segment. Een nieuw model dat het bedrijf daarvoor op de markt bracht, was volgens Keeris 'geen succes'. Dit jaar wil het een vernieuwde versie lanceren.

Hapert verhoogde tijdens de afgelopen kerstperiode zijn productiecapaciteit door de assemblagelijn uit te breiden. Het aantal medewerkers groeide vorig jaar van zo'n 65 tot 75 medewerkers.

Plaatsgenoot Saris verloor vorig jaar zijn tweede plek op de ranglijst aan Anssems uit Rijen, dat een marktaandeel van 12,1 procent liet noteren. Saris bracht 2.288 wagens aan de man, 78 meer dan in 2016. Daarmee daalde het marktaandeel echter, van 11,8 naar 10,8 procent. ,,Anssems heeft eerder marktaandeel ingeleverd en stijgt nu weer. Het heeft het erg goed gedaan", verklaart Ferry Saris van de Hapertse producent. Saris verwacht voor dit jaar 'een gezonde groei'. ,,Als de productie in de bouwsector blijft stijgen, dan groeit de markt voor aanhangers ook."

Brancheorganisatie Bovag signaleert dat vooral aannemers, hoveniers, klusbedrijven en autohandelaren weer volop investeren in nieuwe aanhangers. De afzet van wagens voor bouwmaterieel steeg met 16 procent. De verkoop van aanhangers om voertuigen mee te vervoeren liep met 17 procent op. Opvallend is verder de groei in de recreatieve sector van het aantal boottrailers met bijna 16 procent.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement