Volledig scherm
© Thinkstock / istock

Arrestatie in cold case-zaak rond dood Bladelnaar in 2001

BLADEL - In het onderzoek naar de dood van de 41-jarige Jan van Mosselveld uit Bladel is maandag een 35-jarige Belg aangehouden.

Van Mosselveld kwam op 22 augustus 2001 door schoten om het leven in zijn huis aan de Antoon Coolenlaan. Destijds werd op de plaats delict uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Ook dook de recherche in de achtergrond van het slachtoffer. Uit het onderzoek kwam bij de recherche een beeld naar voren van een uit de hand gelopen onenigheid, waarbij meerdere personen betrokken waren. Ook concludeerde de politie destijds dat één van de daders gewond was geraakt. Van Mosselveld stond bij de politie bekend als een softdrugsdealer.

Vergelijking van gevonden bloed met de Nederlandse DNA-databank leverde toen geen match op. Ook andere sporen liepen dood.

Databank
Enkele jaren na de dood van Van Mosselveld werd het verdrag van Prüm van kracht. Dit verdrag regelt de uitwisseling van informatie uit dna-databanken in de Europese Unie. Eind 2015 ontving het Openbaar Ministerie een match van het bloedspoor met een persoon in de Belgische dna-databank. Daarop heropende het cold case-team van de politie Oost-Brabant het onderzoek naar de dood van Van Mosselveld.

De Belg die maandag is aangehouden als verdachte zat vast in de gevangenis van het Belgische Hasselt in verband met een andere zaak. Een Belgische onderzoeksrechter beslist op een later moment over zijn uitlevering. Het onderzoek naar de dood van Van Mosselveld gaat intussen gewoon door. Het cold case-team sluit nieuwe arrestaties niet uit.