Volledig scherm
De vrouw werd op 7 september thuis in Bladel overvallen. © fotopersburo Bert Jansen

Bankmedewerkers tipten criminele bende voor overval op bejaarde vrouw in Bladel

BLADEL - De bejaarde Bladelse die op 7 september in haar appartementje met grof geweld werd overvallen, is slachtoffer na een tip van 'foute' Rabobankmedewerkers. Zij hadden een Bredase bende overvallers ingeseind over een flink geldbedrag dat de vrouw cash ging halen bij het lokale Rabobankfiliaal op de Markt. Dat vermoedt de politie na onderzoek.

De bende sloeg in juli al drie keer eerder op soortgelijke wijze toe. Ze beroofde in Roosendaal, Venlo en Zundert mensen die vlak daarvoor veel geld hadden opgenomen. De overvallers kregen die informatie via twee bankmedewerkers uit de systemen van de Rabobank.

Raadsel

Het was voor de recherche in eerste instantie een raadsel waarom de 78-jarige Bladelse doelwit werd. Niets leek uit haar aanleunwoning aan de Rondweg te zijn geroofd. Maar rechercheurs ontdekten dat de vrouw op 8 juli op afspraak een flinke som geld had opgehaald bij de Rabobank in Bladel. En de criminele Rabobankmedewerkers die inmiddels waren opgepakt voor de andere drie zaken, bleken ook in haar gegevens te hebben geneusd. De politie vermoedt daarom dat de vrouw slachtoffer werd van dezelfde groep Bredase criminelen. 

Opvallend, want vijf daders zaten al ver voor de overval in Bladel vast. Bij de overval in Zundert - op 28 juli - liepen de bendeleden tegen de lamp. De politie had lucht gekregen van hun methode en zette een val op. Een arrestatieteam reed de bende klem en schoot een overvaller in z'n arm tijdens de aanhouding. De politie vermoedt dat de twee mannen die de Bladelse te grazen namen, gelieerd zijn aan dezelfde Bredase groep. Dat betekent dat het duo een week of vijf na de politieinval die hun kompanen fataal werd, gewoon met informatie van dezelfde  tipgevers op pad zijn gegaan en een nieuw slachtoffer maakten. 

Bladel

Ze breken ergens in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 september 2017 de deur open van het wooncomplex dat vastzit aan verzorgingstehuis RSZK Kempenland aan de Bladelse Rondweg. Daarna forceren ze op de eerste verdieping de voordeur van de vrouw. Ze wordt flink mishandeld. Haar verwondingen worden dagen later getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. Rond acht uur 's morgens - mogelijk uren na de overval - vindt een kennis haar. Buren hadden niets gehoord. De vrouw ligt dagen in het ziekenhuis met flink hoofdletsel.

Artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Nooit heeft ze vermoed dat ze in groot gevaar verkeerde. De 78-jarige Bladelse vrouw maakte een afspraak om op 8 juli geld op te halen bij de Rabobank aan de Markt in haar dorp en werd daarmee doelwit van doorgewinterde criminelen. Wist zij veel dat de 25-jarige Lorenzo J. uit Breda of zijn collega in haar bankgegevens had gegluurd. De twee Rabobankmedewerkers speelden vermoedelijk de informatie over de afspraak door aan een Bredase bende.

De politie denkt dat de overvallers de situatie rond de Rabobank aan de Markt in Bladel - op tien minuten van de woning van het slachtoffer - hebben verkend. In details treedt het onderzoeksteam niet, maar er zijn aanwijzingen dat de daders in de nacht van 30 juni op 1 juli in de buurt waren. Ook de woning van de Bladelse is mogelijk geobserveerd. Volgens de recherche zag een getuige in de nacht van 5 op 6 juli twee mannen rondhangen bij haar wooncomplex aan de Rondweg. ,,Wij sluiten niet uit dat het hier gaat om de latere overvallers”, aldus de politie.

Onderzoek

De daders wisten dat de vrouw zaterdagochtend 8 juli tussen tien uur en half twaalf een afspraak had bij de bank, vermoedt het rechercheteam. Mogelijk waren ze van plan haar die dag al te overvallen, buiten bij de bank of thuis. Waarom dat niet gebeurde, is onbekend. Zou het iets te maken hebben met de overval een dag eerder? Toen werd een echtpaar uit Roosendaal na een bezoekje aan de bank thuis beroofd. De drie daders gingen ervandoor met zo'n twintigduizend euro. Op 19 juli werd een Duitser in Venlo overvallen. Hij verloor honderdduizend euro. De politie bleek de bende vlak daarna op het spoor te zijn. Negen dagen later verijdelde een arrestatieteam een derde overval in Zundert en schoot een man neer. Een van de gepakte bendeleden is de voormalig president van de motorclub No Surrender in Breda.

De politie zoekt nu naar mensen die rond de overval iemand met een Jumbo-tas bij het wooncomplex aan de Rondweg hebben gezien. Die tas werd na de overval gevonden in de woning van de Bladelse, maar was niet van haar. De vrouw maakt het naar omstandigheden inmiddels redelijk.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement