Volledig scherm
© Thinkstock

Basisonderwijs luidt noodklok over invaljuf

AALST/BLADEL - Door de nieuwe wet Werk en Zekerheid kunnen basisscholen in de regio lastig vervangers krijgen. Ze doen een beroep op ouders en gepensioneerden. In het uiterste geval worden de kinderen naar huis gestuurd.

Het was donderdagochtend weer raak bij de Franciscusschool in Bladel. De leerkracht van een kleutergroep meldde zich ziek, waardoor de basisschool met een acuut probleem kwam te zitten. Invallers zijn er amper in het onderwijs op het ogenblik. Dus besloot de schoolleiding twee kleutergroepen te combineren.

Vervangingen beperkt
"Het is een kaartenhuis", verzucht plaatsvervangend directeur Alexander Fransen. "Door de nieuwe wet Werk en Zekerheid komt de kwaliteit van het onderwijs in gedrang." In die wet, die voor de zomervakantie inging, is het aantal vervangingen door een invaller beperkt tot zes. Dat biedt weinig rek voor de juffen en de scholen.

Het bestuur van de Bladelse school, Kempenkind (17 scholen in de Kempen), stelde daarom net als andere schoolbesturen in de regio een pool van vervangers met een vast contract samen. Maar die oplossing biedt ondertussen te weinig soelaas, omdat de vraag naar invaljuffen groot is. "Daar komt nog eens een krapte op de arbeidsmarkt bij", zegt bestuurder Ingrid Sluiter van schoolbestuur Skozok (30 scholen). "Er komen weinig leraren van de pabo en dus kunnen we de uitval minder makkelijk opvangen."

Kempen