Volledig scherm
Het Kempisch Bedrijvenpark. © Bert Jansen/fotomeulenhof

Bedrijf Diffutherm in Hapert meermaals in overtreding

HAPERT - Diffutherm in Hapert heeft veiligheid naar eigen zeggen hoog in het vaandel. Toch is het chemisch bedrijf in 2015 en 2016 door inspecteurs op de vingers getikt vanwege overtredingen.

Omdat het chemisch bedrijf onvoldoende maatregelen had getroffen, was er kans op een zwaar ongeval door explosie, schrijft de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) in zijn rapport. Overtredingen betroffen verder onder andere arbeidsomstandigheden, het niet op orde zijn van het bedrijfsnoodplan en het opslaan van gevaarlijke stoffen op een plaats waar dat niet was toegestaan.

Chemisch bedrijf
Door de aard en de geschiedenis van het bedrijf zullen her en der wat wenkbrauwen gefronst worden. Diffutherm produceert coatings en lijmen. Sinds eind 2013 gebeurt dat op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert. Voor die tijd lag het chemisch bedrijf in Bergeijk, vlakbij een woonwijk. Op 5 augustus 2004 ontploften daar twee silo's, toen een pomp oververhit raakte tijdens het overpompen van bitumen (vloeibaar teer).

Veiligheid
De nieuwe fabriek in Hapert is ontworpen vanuit een oogpunt van veiligheid. „We zijn altijd bezig met veiligheid", stelt directeur Marc Spekreijse. De overtredingen die de OMWB constateerde zijn volgens hem opgelost, zonder kans op herhaling. Zo is een bedieningskast verplaatst en een verkeerde ventilator, die gevaar kon opleveren, vervangen.