Volledig scherm
Berdien Stenberg in Bladel © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Berdien Stenberg geeft les op dwarsfluitkamp Bladel

VIDEOBLADEL - „Even niet fluiten." Meer dan een milde waarschuwing heeft het voorbeeldige klasje niet nodig om zijn enthousiasme tijdelijk in te tomen. Zeker niet van deze juf. Fluitiste en icoon Berdien Stenberg, net zestig geworden, geeft enkele dagen les op het dwarsfluitkamp dat deze week in Hoeve Ten Vorsel in Bladel wordt gehouden.

De lichte fluittonen veranderen het landgoed bij vlagen in een sprookjesbos. De deelnemers - veertig kinderen van 9 tot en met 18 jaar - krijgen in groepjes les. Veel van hen komen trouw elk jaar terug. „Vingers op de klep. Als je neus boven je linkerbeen staat, heb je de goede fluithouding", geeft Stenberg aanwijzingen aan haar pupillen.

Het is een meisjesaangelegenheid, dwarsfluitkamp. Vier jongens lopen er dit jaar rond. „Toen ik zelf op kamp ging, was ik de enige jongen tussen 75 meiden", zegt organisator Rogier de Pijper (35). Stenberg organiseerde die kampen zelf tussen 1996 en 2000. De Pijper - zijn achternaam betekent grappig genoeg fluitist - blies het concept vijf jaar geleden nieuw leven in.

Tekst gaat verder onder de video

Toch is de dwarsfluit volgens Stenberg niet per definitie voor meisjes. „In Italië wordt het gezien als een jongensinstrument. Het hangt heel erg van de cultuur van het land af, van de voorbeeldfuncties." Met enige schroom erkent ze dat zijzelf die trendsettende rol voor Nederland heeft gespeeld.

Hip instrument
In de zomer van 1983 was de dwarsfluit voor even het meest hippe instrument van allemaal. Stenberg wist met Rondo russo - een compositie van Mercadante - Michael Jackson van de eerste plaats van de Top 40 te stoten. Een toevallige samenloop van omstandigheden, meent Stenberg. „Een vrolijk deuntje, een warme zomer, ik kreeg veel aandacht op tv. Het waren het juiste nummer en de juiste persoon op het juiste moment." Dat ze een bekende Nederlander werd, vond ze niet vervelend. „Het was allemaal positief." Een succesvolle wereldwijde carrière volgde.

Stenberg begon met spelen toen ze negen was. Eigenlijk was dwarsfluit haar tweede keus. „Ik wilde harp spelen, maar er was geen harpdocent op de Almelose muziekschool." Toen ze met haar vader een concert van het Overijssels Philharmonisch Orkest bezocht, trokken de fluiten haar aandacht.

Bladmuziek
Op het dwarsfluitkamp probeert de fluitiste kinderen inzicht mee te geven in wat muziek is. „Wat valt je op aan dit stukje bladmuziek?" Stenberg gaat de jongste leerlingen langs, zodat die haar het antwoord kunnen influisteren.

Het beeld dat de dwarsfluit een instrument is voor stille en bedeesde kinderen, wordt tijdens de vrije momenten de kop ingedrukt. Dan klinken speelse en uitbundige kreten over het veld en is dit een jeugdkamp als elk ander. Maar wel met een bijzondere juf dit jaar.

Volledig scherm
Berdien Stenberg in Bladel © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement