Joan Veldhuizen.
Volledig scherm
Joan Veldhuizen. © Jean Pierre Reijnen

Bladelse wethouder Joan Veldhuizen stapt op na verschil van inzicht met college over intensieve veehouderij

BLADEL - Wethouder Joan Veldhuizen (52) van Bladel heeft donderdagavond haar ontslag ingediend. De reden is de richting die de meerderheid van het college van B en W op wil met de intensieve veehouderij.

Het college wil uitbreiding van veebedrijven onder voorwaarden toestaan. Veldhuizen kan dat standpunt voor zichzelf niet verantwoorden en is opgestapt.

Veldhuizen was van 2010 tot 2014 wethouder van GroenLinks en vanaf 2014 van PRO5, de lokale partij die ontstond na samenvoeging van de fracties van PvdA en GroenLinks. PRO5 vormt in Bladel een coalitie met CDA en VHP (Vrije Hapertse Partij).

De meerderheid van het Bladelse college vindt uitbreiding van veebedrijven verantwoord omdat door nieuwe technieken de uitstoot van geur, fijnstof en ammoniak afneemt. Volgens Veldhuizen gaan haar collega’s daarmee voorbij aan de gezondheidsrisico’s die juist de dieraantallen met zich meebrengen. Ze noemt de schadelijke effecten van mest en de uitbraak van ziekten door hoge concentraties dieren. “De oplossing wordt gezocht in techniek en niet in het aanpakken bij de bron, namelijk het beperken van het aantal dieren.”

Op basis van de vergunningen kunnen 35 veebedrijven in Bladel nog uitbreiden, als de politiek daar geen paal en perk aan stelt. Het aantal dieren zou daardoor kunnen verdubbelen. “Als wethouder die bestuurlijk verantwoordelijk is voor gezondheid kan ik geen verantwoordelijkheid nemen voor verdere toename van de veestapel en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Het college had andere keuzes kunnen maken, maar heeft dat niet gedaan”, zei de PRO5-wethouder in een verklaring aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.

Bekijk de volledige verklaring van Joan Veldhuizen.