Volledig scherm
Johan van Rijthoven, melkveehouder uit Casteren © FotoMeulenhof

Boer Johan van Rijthoven uit Casteren hoofdpersoon in documentaire 'Het mysterie van de melkrobots'

VideoCASTEREN - Als een zombie liep hij erbij, de Casterense melkveehouder Johan van Rijthoven (52). Meerdere keren per nacht rinkelde de telefoon naast zijn bed. Steeds waren het de melkrobots die hem automatisch wakker belden, omdat er weer iets mis was. 

Hij schafte de apparaten aan toen zijn bedrijf in 2010 verhuisde vanuit het centrum van het dorp naar het buitengebied. ,,Het eerste halfjaar werkte het perfect. Daarna begonnen de problemen." De robots molken de koeien niet meer leeg, met alle gevolgen van dien. Pijnlijke uiers. Bange koeien die de robot niet meer in wilden. Telkens weer reparatiekosten, zonder dat het probleem verholpen werd. Toenemende verliezen, waardoor de toekomst van het familiebedrijf na zeven generaties op het spel kwam te staan. ,,Nooit was er rust in de stal. Het ergste is dat je je dieren steeds ziet lijden."

Documentaire

Van Rijthoven is hoofdpersoon in 'Het mysterie van de melkrobots', een uitgebreide documentaire van regisseur Vuk Janić en producent Doxy Film die onlangs tijdens het Nederlands Film Festival in première ging. De film gaat over de slepende procedures die de boer voert om zijn schade vergoed te krijgen, maar misschien nog wel meer over de keerzijde van het boerenbestaan. Er hoeft slechts een radertje in het proces scheef te lopen en de gevolgen kunnen enorm zijn. Een gegeven dat het vak mentaal loodzwaar kan maken. Van Rijthoven was de wanhoop een tijdlang nabij. ,,Het bedrijf is ook de toekomst van mijn kinderen. Die machteloosheid sloopt je gewoon." 

De documentaire wordt op 30 november officieel uitgebracht. De komende tijd zijn er voorvertoningen in onder meer filmhuis Hofdael in Geldrop (10 november) en de Cacaofabriek in Helmond (15 november). Voor meer data zie periscoopfilm.nl/melkrobots

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement