Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Celstraffen van 16 jaar geëist voor fatale ripdeal in 2001 in Bladel

DEN BOSCH/BLADEL - Celstraffen van zestien jaar. Dat eist de officier van justitie, Caroline Krol, tegen drie 37-jarige Turks-Belgische mannen, verdacht van betrokkenheid bij de dood van Bladelnaar Jan van Mosselveld in augustus 2001.

Softdrugsdealer Van Mosselveld werd toen in zijn flat doodgeschoten. De drie Belgen uit Beringen kwamen op de beruchte dag wiet stelen bij de Bladelnaar. Van Mosselveld werd na een worsteling door drie kogels geraakt.

De officier laat in het midden wie van de drie verdachten precies heeft geschoten. Van belang is volgens haar dat ze samen het plan hadden Van Mosselveld te beroven, gewapend op pad gingen en op de koop toe namen dat hij het leven zou kunnen laten. 

Geen berouw

De officier neemt het de drie verdachten hoogst kwalijk dat ze tot op de dag van vandaag geen berouw tonen. ,,Door te zwijgen hebben ze de nabestaanden van Van Mosselveld meer dan vijftien jaar in onzekerheid gelaten." 

Volgens de advocaat van de verdachten, Mark Nillesen, is er geen bewijs is voor een geplande beroving. Er is niks gestolen en de situatie ontstond juist doordat het slachtoffer agressief reageerde, verklaart de raadsman. 

Van de drie verdachten waren alleen Serkan K. en Kemal K. aanwezig in de rechtszaal. Verdachte Avni K. kampt met psychische problemen en is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn medeverdachten wezen naar hem als degene die de fatale schoten had gelost.

Lange tijd geen onderzoek

Het politie-onderzoek lag na 2001 lange tijd stil. De drie verdachten waren in 2003 en 2005 al in beeld als verdachten, maar er was toen geen bewijs van hun betrokkenheid. Het onderzoek kwam weer op gang na een DNA-match in 2015. Bloed, gevonden in het appartement van Van Mosselveld, bleek van verdachte Avini K. te zijn. Dit leidde tot diens arrestatie in een Belgische cel, waar hij een straf uitzat voor een overval op een gokkantoor. 

Toen dat nieuws via Belgische media bekend werd, meldden Kemal K. en Serkan K. uit Beringen (B) zich na overleg met hun advocaat bij de Eindhovense politie.

De uitspraak staat gepland voor 17 september.