Volledig scherm
© Thinkstock

Cultuur Café Bladel in teken van Bladelse historie

BLADEL - Tijdens het Bladelse Cultuur Café van donderdag 27 oktober gaat de bezoeker terug naar het Bladel van vroeger. De avond, bedoeld voor mensen met geheugenproblemen, hun partners, naasten en mantelzorgers, begint om 19.00 uur.

't Blaals Uurke is een project dat vorig jaar werd uitgevoerd door Stichting Sanderdaags. "Het maken van de opnames was één groot feest", vertelde Esther de Raad van Stichting Sanderdaags destijds tegen het ED. Samen met Michaël Breukers en cameraman Ad van Korven bracht ze uren, zo niet dagen, door in Bladel. Met ouderen sprak ze over de tijd voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Er werd gesproken over de kerk, de oorlog, vervoer en hygiëne. De filmpjes worden onder de naam 't Blaals Uurke gepubliceerd.

Diverse beelden zijn donderdagavond in de bibliotheek van Bladel, op Markt 4, te zien. De toegang is gratis. Voor koffie en thee wordt een bijdrage van 2,50 euro gevraagd. Op deze website is meer informatie over het project te vinden.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen