Volledig scherm
Fons d'Haens

Dilemma voor wethouders Bladel

ANALYSEBLADEL - Anderhalve week na de politieke 'coup' in Bladel is nog steeds niet duidelijk hoe het verder moet. Oppositiepartijen Bladel Transparant, VVD en Bladels Belang namen met voormalig coalitiepartij PRO5 het roer over op twee van de belangrijkste dossiers. 

Door dat akkoordje zagen de coalitiefracties CDA en VHP (Vrije Hapertse Partij) en hun wethouders tot hun afgrijzen en verbijstering hoe op één avond een dikke streep ging door twee belangrijke dossiers. De veestapel is aan banden gelegd en de jarenlange plannen voor een multifunctionele accommodatie (mfa) in en rond de kerk in Hapert zijn in de ijskast beland tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Hels dilemma
Wethouders Wim van der Linden (VHP) en Fons d'Haens (CDA) staan voor een hels dilemma. Kunnen zij aanblijven en de besluiten van oppositie plus PRO5 uitvoeren zonder hun geloofwaardigheid te verliezen? Die besluiten staan haaks op de wensen van hun eigen achterbannen. En nog afgezien van dat inhoudelijke aspect: willen de wethouders überhaupt verder 'in dienst van' de andere fracties? Op de avond van de 'coup' gingen er over en weer harde woorden over tafel. Met nauwelijks ingehouden woede en frustratie wees d'Haens op de juridische onhoudbaarheid van de wijzigingen die oppositie en PRO5 aanbrachten in het veehouderijvoorstel van het college. Ook bij Van der Linden en zijn achterban deed het zichtbaar pijn dat de realisatie van het 'dorpshuis' in het hart van Hapert - met ruimte voor onder andere basisschool, bibliotheek en dienstencentrum voor ouderen - stilligt.

Nog tien maanden resteren tot aan de verkiezingen. Voor de politieke rust in Bladel zou het een zegen zijn als wethouders Fons d'Haens (CDA) en Wim van der Linden (VHP) aanblijven. Zij kennen de dossiers, weten wat er speelt. PRO5 en de oppositie denken er net zo over. Zij steunen de rest van het raadsprogramma. Een erg grote handreiking is dat niet: heel spannende dingen staan er in deze laatste fase niet meer te gebeuren. Op de belangrijkste thema's hebben zij de buit binnen.

Partijoverstijgende wethouder
De oppositie en PRO5 willen samen graag een derde externe, partijoverstijgende wethouder leveren. Als de zittende wethouders en hun achterbannen hun pijn en gekrenkte trots niet opzij kunnen en willen schuiven, zou dat wel eens drie nieuwe wethouders kunnen betekenen. Dan kan Bladel zich opmaken voor een periode van bestuurlijke chaos.

Kempen