Motorcrossers op circuit De Ketelberg.
Volledig scherm
Motorcrossers op circuit De Ketelberg. © Irene Wouters

Geen nieuwe vergunning nodig voor motorcrossclub uit Hapert

DEN HAAG/HAPERT - Recreatiebedrijf verliest zaak bij Raad van State: de motorclub hoeft geen nieuwe vergunning aan te vragen voor crossterrein De Ketelberg in Hapert.

De Raad van State heeft de geluidcontour rond motorcrossterrein De Ketelberg in Hapert geheel goedgekeurd. Daardoor hoeft de motorclub MCC in ieder geval geen nieuwe vergunning aan te vragen.

De uitspraak is een flinke meevaller voor de gemeente Bladel en MCC. Zij hadden geen zin om weer een geheel nieuwe vergunningsprocedure op te starten. Dan had er weer een heleboel overhoop moeten worden gehaald en had MCC kostbare milieuonderzoeken moeten doen.

De familie Castelijns, die aan de Pan een recreatiebedrijf met paarden uit de grond wil stampen, eiste tevergeefs nieuwe geluidonderzoeken. Castelijns hoopte op een kleine aanpassing van de geluidcontour rond De Ketelberg, zodat die niet meer deels over haar 4,5 hectare grote terrein aan De Pan loopt. Volgens de Raad van State is in eerdere vergunnings- en planprocedures de geluidzone correct vastgelegd en hoeft deze niet gewijzigd te worden. Castelijns meende dat de geluidzone ter hoogte van hun terrein best een beetje in de richting van het crossterrein verschoven kon worden. De Raad van State vindt dat niet nodig. 

Quote

Er is nu een bestem­mings­plan vastge­steld waarop de gemeente kan gaan handhaven

Johan Castelijns

Geen aanpassingen

Volgens Johan Castelijns heeft de uitspraak geen gevolgen voor hun plannen. „We hoeven niets aan te passen." Hij had de geluidscontour liever wat gunstiger gehad, geeft Castelijns toe, maar erg teleurgesteld is hij niet. De uitspraak heeft ook zijn goede kanten. „Er is nu een bestemmingsplan vastgesteld waarop de gemeente kan gaan handhaven." En tijdens de zitting kwam vast te staan dat de familie Castelijns in deze zaak wel degelijk belanghebbende is.

Bovendien komt een volgende bestemmingsplanprocedure er al weer aan, in verband met de vestiging van MS Schippers op het Kempisch Bedrijvenpark. Dat moet leiden tot meer geluidswerende maatregelen van de motorcrossclub, verwacht Castelijns.

Motorcrossclub de Kempen vond een aanpassing van de vergunning nu niet nodig, omdat de herrie zeker niet is toegenomen. Toch erkende woordvoerder Gerrit-Jan Noordergraaf dat er qua geluidoverlast de laatste jaren wel wat gewijzigd is, 'maar eigenlijk alleen maar ten goede'.