Volledig scherm
© Guido van der Heijden

Grote kwaliteitsverschillen in rijbewijskeuringen: 'Vijftig keuringen per dag, dat kán niet'

CASTEREN - Cor Swijgers uit Casteren voert met zijn bedrijf rijbewijskeuringen uit in heel Zuidoost-Brabant. Maar de regels rondom de keuringen moeten volgens hem op de schop. ,,Het is een disfunctionerend systeem."

,,Een aantal weken geleden ontmoette ik een collega en die zei doodleuk dat vijftig keuringen per dag niets bijzonders waren. Vijftig keuringen per dag! Nooit van z'n leven kun je dan een verantwoorde keuring verrichten en een persoon de aandacht geven die nodig is.”

Formuliertje
De kwaliteit van te veel keuringen laat zwaar te wensen over, stelt Swijgers samen met Ger Dolstra, voormalig rij-instructeur van het CBR en nu betrokken bij verkeersschool Ben Verhagen in Eersel, met wie Swijgers regelmatig samenwerkt.

De rijbewijskeuringen zijn een vrije markt en dat heeft geleid tot wildgroei van bedrijfjes die keuringen uitvoeren. Liefst zoveel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd. Swijgers: ,,Ja, je kunt het bekende formuliertje afwerken, maar in mijn ogen is dat niet voldoende. Je controleert dan wat medische zaken. Met de beste wil van de wereld kun je in vijf of tien minuten geen goede indruk krijgen van iemands rijvaardigheid. Daartoe moet je de mensen écht ontmoeten, met de mensen in gesprek gaan. Daar zit een stukje preventie in.”

Geld verdienen
De Casterense arts pleit dan ook voor een certificering; stel deskundigheidseisen aan de keuringsarts. Ook, vindt hij, moet er goed worden gekeken naar de keuringen zelf. ,,Kijk goed naar wat je precies onderzoekt en geef daarbij een grotere verantwoordelijkheid aan de arts.

Dolstra vat het kernachtig samen. ,,Zijn we bezig om procedures netjes na te leven en daarmee geld te verdienen? Of zijn we bezig met de verkeersveiligheid? Dat is een cruciale vraag, die je bij de huidige structuur best mag stellen.”

Lees het hele verhaal in de ED van woensdag of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement