Volledig scherm
© Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Hamlet in een boerenschuur in Netersel

NETERSEL - Nu is de open schuur achter de boerderij van Toon van Overdijk nog een garage voor zijn auto en een opslagruimte. Zaterdag 8 september wordt er Hamlet uitgevoerd. Als het aan Van Overdijk ligt de opmaat voor meer.

,,In Engeland bezocht ik veel openluchttheaters. Altijd een aparte ervaring. Niet elitair, maar wel speciaal. Dat wil ik ook in onze schuur bereiken", vertelt Toon van Overdijk. Hij woont bijna twintig jaar in een Neterselse boerderij, die hij verbouwde. Nu is het de beurt aan de schuur achter op het perceel. Hij wil er graag een klein theater van maken.

Niet raar, want het leven van de gepensioneerde docent Engels wordt gekenmerkt door theater: ,,Mijn hele familie houdt van zingen en acteren. Als kleine jongen zong ik al mee in het kinderkoor in de kerk."

Kick

Er volgden vele uitvoeringen, gezelschappen en optredens waarbij Van Overdijk een vinger in de pap had. Dat kon zijn als zanger of speler, maar ook als schrijver, regisseur en zelfs oprichter. ,,Het gevoel dat je iets doet wat mensen leuk vinden. Dat is de kick. Ik houd van het hele proces. Het is teamwork."

Hij ziet steeds meer gelegenheidsproducties ontstaan. Dat geldt ook voor deze Hamlet van toneelgroep BLUV. Van Overdijk speelt de rol van Claudius, de stiefvader van Hamlet.

Het stuk wordt op meerdere locaties uitgevoerd. Dat bracht Van Overdijk op een idee: ,,Als je toch gaat toeren, waarom kom je dan niet naar Netersel? Dan kunnen we proberen of het werkt: toneel in mijn schuur."

Van Overdijk heeft echter grotere plannen. Hij is een groot liefhebber van de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn. Zijn werk wil hij graag naar de Kempen halen. ,,Ik wil mijn nek wel uitsteken. Zulke stukken verdienen het om gespeeld te worden." Zelf spelen wordt dan misschien moeilijk, al heeft hij het wel gedaan: produceren, regisseren en acteren tegelijk.

Spelen mag hij de komende weken onder de regie van Harold Schraven in Shakespeares Hamlet. Op zaterdag 8 september doet hij dat in zijn achtertuin aan de Fons van der Heijdenstraat 10 in Netersel. De aanvang is om 20.15 uur.

Kaarten via verkrijgbaar via de website van Theatergroep Bluv.