Volledig scherm
Het 'Casters busje'. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Het 'Casters busje' rijdt trouw zijn rondjes van Casteren naar Bladel

CASTEREN - Het 'Casters busje' brengt inwoners van Casteren naar de winkels in Bladel of de bus naar Eindhoven. Een kleinschalig initiatief waar het dorpse karakter vanaf spat.

Chauffeur Bert van den Heuvel (68) reageert laconiek. "Het is een stuk leuker rijden als je wat te buurten hebt." Dat is er vanmiddag niet bij, hij zit alleen. Het 'Casters busje' rijdt in 35 minuten zijn rondje van Casteren via Hoogeloon, Hapert en Bladel weer terug naar het beginpunt. Vast rooster, vaste route. Met zeventien instapplaatsen. Maar instappen doet niemand dit uur.

Euro
Het busje begon twee jaar geleden als een idee van de dorpsraad van Casteren. Een leefbaarheidsinitiatief, om de inwoners van de kleine kern naar de voorzieningen toe te brengen. Voor een euro naar de winkels in Bladel. Een busje werd aangeschaft, 25 vrijwilligers 'geronseld'. De gemeente Bladel subsidieert. En ook de provincie heeft nu de opstartsubsidie, die eigenlijk voor twee jaar zou gelden, met één jaar verlengd.

Vermaak
Zowaar, om vier uur 's middags kan Van den Heuvel dan toch enkele passagiers verwelkomen. Drie oudere dames willen naar huis na een middag vermaak bij dagbesteding De Goei Kaomer. Het concept van routes en haltes wordt tijdelijk afgezworen als Mien van Mol en even later ook Mien Peters aan huis worden afgezet. Chauffeur Van den Heuvel staat klaar om Peters een arm te geven. Hij loopt mee achterom om haar veilig thuis te brengen. Meer dorps dan dit wordt het niet. "Maar", besluit Van den Heuvel, "het aantal passagiers viel vandaag vies tegen."

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Kempen