Volledig scherm
Marc de Bonte: "Hij wilde de beste zijn." © PHOTOSTIQUE.com

Het verhaal van trainer Ludo uit Bladel over zijn leerling en vriend Marc de Bonte

BLADEL - Marc de Bonte oogde helemaal niet als een type om vechtsport te bedrijven, beaamt vriend en trainer Ludo Kaethoven uit Bladel. Een gesprek over hun bijzondere relatie en de plotselinge verdwijning van de kickbokser.

Bij sportschool Training Unit ten zuiden van Bladel aan de rand van sportpark De Smagtenbocht vertrekt voor de zoveelste ochtend een groepje leden en medewerkers. Op zoek naar hun personal trainer en vriend Marc de Bonte (26) die ruim een week geleden verdween.

Je grijpt alles aan
Getuigenoproepjes en een uitgeloofde beloning van een paar duizend euro leidden tot verschillende tips. Ook van een stuk of vijf paragnosten. In die geestenwereld zijn ze het niet eens over de locatie van de kickbokser. Het gaat van 'hij leeft nog en is in Nederland' tot 'hij ligt bij een stapel hout'. "Dat kun je negeren", zegt vriend Jeroen Swaanen. "Maar je grijpt alles aan." Daarom reden ze deze week al langs verschillende houthandels in de regio.

Over Marc
Sportschooleigenaar Kaethoven wil het verhaal van hun bijzondere relatie uit de doeken doen. Over dat Marc op z'n vijftiende na lang aandringen Ludo wist te strikken als trainer en negen jaar geleden voor het eerst verschillende scouts verraste. Ze kwamen naar iemand anders kijken. Maar die vechter werd door De Bonte knock-out geslagen. "Toen dacht ik voor het eerst: 'hij heeft een gave'. Hij was zó rustig." Daarna versloeg hij onder meer een negenvoudig wereldkampioen Muay Thai en veroverde in 2012 zilver op het WK voor amateurs.

De Belg trainde drie jaar in Duitsland, woonde in Berlijn 'in een kippenhok' en verdiende daar boksend rond het minimumloon. Maar zijn kans kwam in Duitsland niet. Een illusie armer keerde hij terug in Bladel. Hij studeert inmiddels in Antwerpen voor voedingsdeskundige, volgens Kaethoven op aandringen van z'n ouders. Dat bracht wat discussie in het gezin met zich mee. "Zijn ouders waren gewoon bezorgd. Maar pa ging elke wedstrijd mee." Marc zat er mee in z'n maag, maar praatte nog steeds vooral over boksen. "En inmiddels ook over z'n vriendin en hondje."

Minder frisse figuren
Ja, de kickbokser werd vast wel eens benaderd door minder frisse figuren. "Hij was de kip met de gouden eieren." Maar volgens Kaethoven begreep De Bonte dat een coffeeshop als sponsor geen goed signaal afgeeft. De anabolen die om hem heen in armen werden gespoten om in beter betaalde gewichtsklassen te komen, liet hij links liggen volgens z'n trainer. "Maar ja, hij hoorde wel eens wat in kleedkamers." Wie weet hoorde hij te veel, oppert Kaethoven.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van maandag of in de digitale krant.

Volledig scherm
Leden van Training Unit, medewerkers en vrienden van de vermiste Marc de Bonte. Met als tweede van rechts Ludo Kaethoven: "Er is nog hoop." © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Kempen