Volledig scherm
Het Totaalfestival verhuisde twee jaar geleden naar het terrein bij zwembad De Smagtenbocht. © Irene Wouters

Horeca Bladel niet langer open tijdens Totaalfestival

BLADEL - De afgelopen tien jaar mochten horecaondernemers in het centrum van Bladel tijdens het Totaalfestival een uur langer open blijven. Dit jaar staat de gemeente Bladel dat niet toe.

Als het Totaalfestival in Bladel 's avonds was afgelopen nog even een afzakkertje nemen in een van de kroegen in het centrum: voor een deel van de bezoekers was het traditie geworden. En de gemeente faciliteerde dat door de horeca in het centrum toe te staan tijdens het festival één uur langer open te blijven. Maar dit jaar niet: de aanvraag van cafés De Baron en D'n Bel voor de ruimere openingstijden is afgewezen.

Eigenaar Bart Wilms van De Baron is ontstemd. „Die festivalweek is een belangrijke voor ons. We moesten het echt van dat laatste uur hebben. Dan was het hier volle bak en draaiden we heel wat omzet." Dat de aanvraag voor de verlengde openstelling is afgewezen valt hem rauw op het dak.

Geschiedenis
De gemeente Bladel wijst op de ontstaansgeschiedenis. Tot drie jaar geleden werd
het Totaalfestival gehouden op de Markt, midden in Bladel. Om een geleidelijke uitstroom van het publiek te krijgen als het festival om middernacht was afgelopen, mocht de horeca een uur langer open blijven. Doordeweeks tot 2.00 uur, in het weekend tot 3.00 uur. Een deel van de bezoekers nam nog een afzakkertje, de rest keerde huiswaarts. Maar sinds 2015 zit het Totaalfestival op het terrein bij zwembad De Smagtenbocht, net buiten het centrum. De afgelopen twee jaar is de verlengde openstelling nog wel verleend aan de twee horecaondernemers, maar vorig jaar was er volgens de gemeente veel overlast van bezoekers die na afloop van het festival massaal naar het centrum van Bladel trokken. Nu de cafés minder lang open zijn, zullen bezoekers minder snel geneigd zijn dat te doen, verwacht de gemeente.

Bezwaar
Wilms gaat bezwaar maken tegen het besluit van het college, waarvan hij in mei op de hoogte werd gesteld. Hij verwijt de gemeente te late en slechte communicatie. „En ze nemen een gigantische inkomstenbron van ons af. Ik had best iemand op de Europalaan neer willen zetten om toezicht te houden." De afterparty's in zijn kroeg gaan evengoed wel door. „Die zijn al geregeld en gepromoot. Alleen zullen ze wat korter zijn." 

Kempen