Volledig scherm
Gestolde bijenwas was een uitdaging voor rioolreinigingsbedrijven.

Hulpdiensten strijden tegen bijenwas na felle brand Bladel

BLADEL - Bijenwas vormde een flinke uitdaging voor de hulpdiensten na de felle brand bij waxfabrikant Koster Keunen in Bladel. Het spul laat zich niet blussen met water en eenmaal gestold verstopt het meedogenloos rioolstelsels.

De felle brand die donderdagavond uitbrak bij waxfabrikant Koster Keunen in Bladel was moeilijk te bestrijden, zegt Officier van dienst Kees van Bockel van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. "Brandende was kun je niet blussen met water. We hebben ervoor gekozen het vuur gecontroleerd te laten uitbranden." Tweehonderd brandweerlieden waren 's nachts in touw om te zorgen dat de enorme vuurzee niet zou overslaan naar de naastliggende panden. Dat lukte wonderwel.

Blank
Een rioolreinigingsbedrijf had andere problemen met de was. "Ik houd mijn hart vast als het dit weekend gaat regenen. Dan staat hier binnen de kortste keren alles blank", zegt Eric Gallé van rioolreinigingsbedrijf vandervalk+degroot. De vloeibare was is het riool ingestroomd en gestold. "Een stuk of dertig putten zitten tot de nok toe vol." Plus zo'n dertig leidingen van elk vijftig meter.

Brokken
En het ontstoppen blijkt geen eitje. Dikke brokken gestolde bijenwas worden met vereende krachten uit de openliggende put opgediept. Pas als die brokken weg zijn, kan een slang erin gehangen worden om de kleinere stukken uit de put te zuigen. Maar die slang zit ook meteen weer verstopt. "We proberen de zaak voor maandag open te hebben, zodat bedrijven hun afvalwater weer kwijt kunnen", zegt Gallé.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Kempen