Internationale bende opgerold: 50 arrestaties, criminelen werkten onder meer vanuit Neerpelt en Lommel

VideoHASSELT/CASTEREN - Dankzij een ééntweetje met de Belgische collega’s denkt justitie een grote speler uit de drugswereld knock-out te hebben geslagen. In het onderzoek naar de internationale drugsbende werd deze week ook een woning in Casteren doorzocht.

Volledig scherm
Persconferentie van Belgische en Nederlandse politie. © PolitieLE

Anderhalf jaar jaagt justitie samen met collega’s uit België al op een internationaal opererende drugsbende. Begin deze week vond het voorlopige slotstuk van de grootschalige politieactie plaats. Bij invallen verspreid over heel Brabant werden dinsdag vijf verdachten gearresteerd. In totaal eindigde er in anderhalf jaar tijd ongeveer vijftig mensen achter de tralies.

Lees verder onder de tweet

Casteren

De politie viel op 28 plekken in Nederland en België binnen. Op verzoek van de zuiderburen werd onder andere een woning in Casteren (Bladel) ondersteboven gekeerd. Het leverde een telefoon op en wat nauwelijks noemenswaardige spullen. De man voor wie de opsporingsdiensten daar aanklopten, hoefde niet de cel in, maar is nog wel een verdachte. Verder waren er doorzoekingen in onder meer Weert en Roosendaal. Net over de grens bij Valkenswaard vielen de Belgen binnen bij huizen in onder andere Neerpelt en Lommel.

De eerste slag aan de drugsbende werd overigens al vlak voor kerst toegebracht met de arrestatie van kopstuk John H. De man uit Sint Willebrord werd 20 december samen met zes handlangers opgepakt toen hij 50 kilo coke wilde verhandelen. Bij huiszoekingen kwam er verder 300.000 euro tevoorschijn. Eerder werden in onder andere Zeeland en Uden loodsen aangetroffen waar XTC, speed of cocaïne werd geproduceerd of de benodigde ingrediënten daarvoor lagen opgeslagen.

Lees verder onder de tweet

Onderwijzer

John H. is bij de opsporingsdiensten allesbehalve een onbekende. In 2003 kreeg ‘De Onderwijzer’, een bijnaam die verwijst naar zijn studie aan de PABO, al een keer 11 jaar cel aan zijn broek. Hij werd destijds ontmaskerd als het hoofd van zogeheten York-bende, waarvan overal in de wereld drugs opdook: van New York tot Tel Aviv.

Het huidige onderzoek in Nederland kwam eind 2016 aan het rollen na een tip bij de Team Criminele Inlichtingen. Rond dezelfde tijd greep de politie een verkeersovertreding van John H.’s zoon aan om even bij hem binnen te kijken. Verdacht papierwerk wees in de richting van drugshandel. Vanuit België kwam er vervolgens een telefoontje dat justitie bij een drugsonderzoek ook daar op de man uit Sint Willebrord waren gestuit.

Undercoveragent

Een sleutelrol was de afgelopen maanden weggelegd voor een Belgische undercoveragent. Hij meldde zich bij een Belgische verdachte met het verhaal dat hij drugs wilde kopen. De route leidde uiteindelijk richting John H. die hem hieraan zou kunnen helpen. De inzet van de informant bleek cruciaal, zegt ook de namens Nederland betrokken officier van justitie Neeltje Keeris: “Dit zijn criminelen bij wie het geen zin heeft om de telefoon af te tappen. Daarvoor zijn ze veel te goed op de hoogte van onze technische mogelijkheden.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement