Volledig scherm
© EPA

Invallen in Bladel in groot onderzoek naar computercriminaliteit

BLADEL - Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant heeft donderdagochtend invallen gedaan op twee adressen in Bladel. Daarbij zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De invallen vinden hun oorsprong in een internationaal onderzoek naar computercriminaliteit. In verband met dat onderzoek werden eerder op verschillende plekken in Europa al arrestaties verricht.

Het van oorsprong Duitse onderzoek was gericht op verdachten die zich bezighielden met het moeilijker traceerbaar maken van virussen en malware door antivirussoftware.  Tijdens het Duitse onderzoek werd de beheerder van de softwareproducten aangehouden en zijn de server en database in beslag genomen.

Europol

De Duitse politie achterhaalde een grote hoeveelheid aan persoonlijke gegevens van klanten van over de hele wereld. Tijdens een internationale actie in juni 2017 werden in deze zaak al arrestaties verricht in Cyprus, Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De actie werd ondersteund door het European Cybercrime Centre van Europol.

Uit onderzoek bleek dat ook een aantal klanten woonachtig was in Oost-Brabant.  In november werd op locaties in Sint-Oedenrode en Eindhoven al een inval gedaan. Daarbij werden computerapparatuur en gegevensdragers in beslag genomen. Op de adressen die donderdag werden bezocht zijn opnieuw digitale gegevensdragers meegenomen. Alle data wordt verder geanalyseerd. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement