Volledig scherm
Bladel - Wethouder Jan Heijman © FotoMeulenhof

Jan Heijman wethouder in Bladel én lid van Provinciale Staten

BLADEL - Naast wethouder in Bladel is Jan Heijman ook lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Welke gevaren en voordelen kleven er aan die combinatie?

'Let op dat je geen dubbele pet op hebt.' Jan Heijman (54) kreeg het wel eens te horen van collega-Statenleden toen hij in juni benoemd werd tot wethouder in Bladel. Plagerig weliswaar, maar met een serieuze ondertoon.

„Het is een vrij bijzondere combinatie", erkent Heijman. Hij kent één ander voorbeeld: Caroline van Brakel is wethouder in Nuenen én lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. De Tilburger zelf stond twee jaar geleden mede aan de wieg van Lokaal Brabant, waarbij zo'n zestig lokale partijen zich inmiddels hebben aangesloten. Toen in Bladel in het voorjaar de politieke pleuris uitbrak, werd Heijman door Davy Jansen van Bladel Transparant benaderd om mee te denken over een geschikte wethouderskandidaat. Heijman werd het uiteindelijk zelf.

Voordelen

Hij benadrukt de voordelen aan de combinatie van functies. „Ze versterken elkaar. Bij debatten op provinciaal niveau over mobiliteit doe je kennis op. Die neem je mee. En je hebt de kans om bij een gedeputeerde binnen te lopen." Dat klinkt heel idyllisch, maar de keerzijde van die medaille is belangenverstrengeling. Neem de verbreding van de provinciale weg N284: wat als de gemeente Bladel daarover een compleet ander standpunt inneemt dan de provincie? Heijmans denkt er even over na. „Je moet duidelijk zijn in je standpunten en in welke hoedanigheid je aan het werk bent." Het dossier N284 is nog in de ambtelijke fase, maar als bij een debat in de Staten gaat Heijman 'totaal niets zeggen'. „Als het over de specifieke uitvoering gaat, stem ik niet mee. En ik gebruik geen Statencontacten om er voor de gemeente dingen in te verbeteren."

Dan praktisch: zijn twee zulke functies niet veel te zwaar? „Een uurtje of zes slaap per nacht is genoeg", zegt Heijman. Aan het wethouderschap in Bladel is hij rond de zestig uur per week kwijt. De Provincie kost hem vijftien uur, inclusief het uitbouwen van 'zijn' Lokaal Brabant.

Eindstreep

Hij heeft overwogen zijn Statenlidmaatschap op te zeggen toen het wethouderschap fulltime werd. Maar als gezicht en enig Statenlid vroegen anderen rond Lokaal Brabant hem te blijven. De eindstreep van het wethouderschap is bovendien in zicht met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. „Ik vind het werk als wethouder zodanig leuk dat ik eventueel bereid ben om dat te verlengen", verklapt Heijman. „Maar dan heb ik opnieuw een afweging te maken in het Statenlidmaatschap."

Volledig scherm
Bladel - Wethouder Jan Heijman © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement