Volledig scherm
© Bert Jansen

Jurkjes en flitsende bewegingen tijdens danstoernooi Hapert

HAPERT - Met het Nederlands kampioenschap op komst, zetten tal van danseressen gisteren hun beste beentje voor. In gemeenschapshuis Den Tref in Hapert gaven in totaal zo'n zeventig dansgroepen, solisten en paren acte de présence met garde- en showdansen.

In de grote zaal van Den Tref staan lange tafels opgesteld, waar de bezoekers de hele dag toezien hoe dans na dans via een strak schema wordt afgewerkt. Glitterende jurkjes, flitsende bewegingen en handstanden vliegen de kijker om de oren. Door de harde muziek is het maken van een praatje een schier onmogelijke opgave. Maar gedanst wordt er. En veel ook.

Het is half zes in de avond als de stem van de Bladelse locoburgemeester Wim van der Linden aardig schor begint te klinken. De spreekstalmeester van De Pintewippers is sinds negen uur in de ochtend van de partij om het danstoernooi van de betreffende carnavalsvereniging in goede banen te leiden. Inmiddels zijn zo'n zeventig dansacts de revue gepasseerd.

In competitieverband wordt er gestreden voor een plekje bij het Nederlands kampioenschap, dat jaarlijks wordt georganiseerd door Samenwerkingsverband Vrije Danstoernooien (SVD). In totaal vinden er zes voorrondes plaats. Iedere groep, solist of ieder paar dient aan minstens vijf van die toernooien deel te nemen om kans te maken op deelname aan het NK.

Lees het hele artikel maandag 9 januari in het ED of in de digitale krant.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Kempen