Volledig scherm
Juf Kiet was eerst wat huiverig voor de camera's. "Maar de filmploeg hoorde er gewoon bij." Foto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Klas van Hapertse basisschool Het Palet staat centraal in documentaire

HAPERT - De neveninstroomklas van de Hapertse basisschool Het Palet staat centraal in de documentaire De kinderen van Juf Kiet, die 19 november in première gaat.

Bij Het Palet viel halfweg vorig jaar een brief op de mat: 'Gezocht: bevlogen juf of meester, die een jaar lang gevolgd mag worden door twee Amsterdamse documentaire-makers'. Schooldirecteur Gerard Smetsers hoefde niet lang na te denken. Hij reageerde met een lofzang van twee kantjes over juf Kiet die op zijn school de neveninstroomklas onder haar hoede heeft. Kinderen uit bijvoorbeeld Syrië, Eritrea, Somalië, die vaak met een rugzak vol traumatische ervaringen bij de school aankloppen. Documentairemakers Peter en Petra Lataster waren bij hun eerste bezoek aan de klas gelijk verkocht.

Bevlogen
Peter: "Kiet is een juf die je ieder kind zou gunnen. Niet iemand die routineus haar programma afdraait. Integendeel, ze gaat intuïtief en met grote bevlogenheid te werk. Dat is niet makkelijk in een klas met zulke grote onderlinge verschillen. Door hun traumatische verleden zijn ze vaak snel afgeleid, ondeugend of vertonen ze recalcitrant gedrag. Kiet weet ze dan toch te bereiken. Maar het mooie van de film is dat je de kinderen ziet groeien. Dat zie je alleen als je zo'n groep een jaar lang blijft volgen."

Schooldirecteur Smetsers had na goedkeuring van de ouders geen bezwaar tegen die camera's: "We wilden mét de filmers graag laten zien waar onderwijs toe in staat is."

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Kempen