Volledig scherm
© stock.xchng

Meer toezicht op veebedrijven in Bladel

BLADEL - De provincie wil alle veehouderijbedrijven binnen drie jaar eenmalig op dezelfde manier controleren. Het college van Bladel gaat nog een stap verder en vraagt de gemeenteraad daar geld voor uit te trekken.

De gemeente Bladel gaat intensiever toezicht houden op veehouderijen. Het college van B en W vraagt de gemeenteraad om daar structureel 32.000 euro per jaar extra voor uit te trekken. De gemeente neemt deel aan een project dat de provincie gestart is om binnen drie jaar de hele veehouderijsector in beeld te brengen. Daarbij worden alle intensieve veehouderijen binnen drie jaar bezocht en op een uniforme manier gecontroleerd aan de hand van de vergunningen. Ook worden er gegevens verzameld over asbesthoudende daken, vrijkomende agrarische bebouwing en mogelijke stoppers. „De onderzoeken zijn heel breed: wat speelt er op het bedrijf?" legt wethouder Arjan van der Hout uit. 

Aanvullend op het project van de provincie neemt Bladel aanvullende acties. De gemeente wil stoppende bedrijven beter begeleiden en gestopte bedrijven kunnen controleren op ongewenste activiteiten. En door drie jaar op rij te controleren bij een bedrijf dat minder dieren houdt dan vergund, kan de vergunning naar beneden worden bijgesteld. Dat speelt in Bladel op dit moment bij ongeveer 30 van de 163 intensieve veehouderijen. 

Opnemen in de begroting 

Het budget van 32.000 euro voor intensiever toezicht wil het college structureel in de begroting opnemen, ook als het project na drie jaar stopt. Daarnaast vraagt het college de gemeenteraad via de Perspectiefnota ook om eenmalig - verdeeld over drie jaar - 20.000 euro beschikbaar te stellen voor de extra bezoeken om vergunningen te actualiseren en gestopte bedrijven te controleren, en 15.000 euro om stoppende ondernemers te begeleiden. „Die ingang in het gemeentehuis ter ondersteuning is broodnodig", zegt Van der Hout. „Ondernemers moeten daar nu bijna standaard een duurbetaalde adviseur voor in de arm nemen."

De controles van het provinciale project - elk bedrijf één keer in de komende drie jaar - worden uitgevoerd door de ODZOB (Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant). De aanvullende controles (bijvoorbeeld als een bedrijf drie jaar op rij gecontroleerd moet worden om de vergunning te kunnen bijstellen) neemt de eigen afdeling VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) van de gemeente Bladel voor haar rekening. 

„Dit project past goed in de totale aanpak van de intensieve veehouderij", zegt Van der Hout. „Het platteland moet een verandering ondergaan, we moeten naar een nieuw evenwicht toe."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement