Met DNA kans op doorbraak in cold case-Miet

De Bladelse zaak-Miet van Bommel is het recentste voorbeeld waar DNA-materiaal een cold case op gang hielp. In Zuidoost-Brabant zorgde DNA al vaker voor een doorbraak.

Wout van Arensbergen w.varensbergen@ed.nl

ACHTERGROND

De speciale cold case-afdeling die de onopgeloste moord op de Bladelse kroegbazin Miet van Bommel in 1992 onderzoekt, is nu ruim twee jaar actief in Oost-Brabant. Sinds januari vorig jaar zijn alle politieregio's verplicht  zo'n afdeling te hebben. 

Door aanpassing van de wet in 2012 kunnen zware misdrijven niet meer verjaren.  Vijf rechercheurs werken in deze politieregio nu fulltime aan oude dossiers.  Op de achtergrond wordt aan meerdere cold cases tegelijk gewerkt.  DNA is vaak de reden een zaak weer af te stoffen en onder de aandacht te brengen. Zo werd vorig jaar een spoor gevonden op het nachthemd van Miet van Bommel. 

In Zuidoost-Brabant zorgde DNA de afgelopen jaren drie keer eerder voor een doorbraak. De bekendste is de zaak rond Nicole van den Hurk. In 2011 - zestien jaar na haar dood - werd haar lichaam in Eindhoven opgegraven. Door betere onderzoeksmethoden kon er dit keer wél een DNA-spoor op haar lichaam worden gevonden. In januari 2014 kon daardoor Jos de G. worden opgepakt. Voor haar dood is hij niet veroordeeld. Wel voor haar verkrachting: vijf jaar cel plus tbs.

Softdrugsdealer Jan van Mosselveld werd op 22 augustus 2001 in zijn Bladelse appartement doodgeschoten. Een van de daders raakte gewond. Door een Europees verdrag kon het DNA dat in 2001 is aangetroffen, eind 2015 worden gematcht met dat van een 35-jarige Belg. Hij en drie anderen zijn de afgelopen weken opgepakt.

In 2008 werd mede door nieuw DNA-onderzoek een serieverkrachter aan vijf zaken rond Valkenswaard en Veldhoven gelinkt. Ondanks drie aanhoudingen op basis van compositietekeningen liep het onderzoek vast. In 2014 werd het heropend. Een jaar later maakte de politie bekend dat de man mogelijk verantwoordelijk is voor nóg zeven verkrachtingen tussen 1989 en 2010. Het onderzoek loopt nog.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement