Volledig scherm
Mountainbikers © René Manders

Mountainbikers: Een flinke plas moet je nemen op z'n Neeskens

NETERSEL - Een gure zondag in november. Terwijl weermannen en -vrouwen waarschuwen voor wind met stormkracht en een striemende bui het plaveisel geselt, parkeren de eerste deelnemers aan de Hei en Vennentocht in Netersel hun terreinfietsen bij D'n Driesprong.

De meesten zijn de dertig gepasseerd en de zwaartekracht begint bij menigeen zijn sporen na te laten. Maar dat mag de pret niet drukken. Ze komen voor hun wekelijkse uitje: een verzorgde toertocht speciaal voor mountainbikers. Nu het wielerwegseizoen definitief ten einde is, worden dunne banden verruild voor dikke exemplaren. Lekker raggen door het bos. Een flinke plas? Geen probleem. Die moet je nemen op z'n Neeskens: Hard door het midden. Modder? Ook niet erg. Douchen kan na afloop en ook het stalen ros wordt op een wasbeurt getrakteerd.

Wind
Op het menu van de Hei en Vennentocht staat dit jaar in ieder geval ook een fikse portie wind. Samen met de vele bomen in het bos geen ideale combinatie. En dus loopt het nog niet storm met de inschrijvingen. "Jammer, maar het is niet anders. Ik denk dat veel renners zich deze ochtend nog eens lekker omdraaien. Het weer kunnen we nog niet veranderen", weet Henk Meulenbroeks van de organiserende wielervereniging uit Netersel. "We hebben ons best gedaan om ook van de vijftiende editie een mooi spektakel te maken." En niet alleen voor de deelnemers. TC Netersel heeft voor zichzelf de lat ook omhoog gelegd. "We kregen vorig jaar van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) twee sterren voor onze tocht. We willen er graag drie. Gewoon uit prestige. Dat betekent dat we nog meer service moeten verlenen aan de deelnemers." Meulenbroeks is daarom met veertig clubleden al twee dagen bezig om alle duizend nieuwe routepijlen neer te hangen. "Dit jaar voor het eerst met elastiekjes want vastnieten aan een boom mag niet meer."

Regels
Want een fietstocht door het bos regel je niet zo maar. "We rijden deels over bestaande mountainbike-paden. Maar we willen de renners ook iets extra's bieden. Stukken die normaliter buiten de route liggen. Daarvoor hebben we nauw contact met terreineigenaar Brabants Landschap. In overleg met elkaar bepalen we wat kan en wat niet. We zijn te gast in de natuur. We willen niets vernielen."

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant

Kempen