Nagellakheld Tijn (6) uit Hapert is overleden: 'Dag lieve dappere jongen'

UPDATE EN VIDEO'SHAPERT - De zesjarige Tijn Kolsteren, die bekend werd door zijn nagellakactie bij Serious Request van 3FM, is overleden. Dat is zojuist op de radiozender bekendgemaakt. De jongen leed aan hersenstamkanker.

Volledig scherm
© ANP Kippa

Tijn uit Hapert werd afgelopen winter een landelijke bekendheid toen hij tijdens 3FM Serious Request miljoenen euro's binnenhaalde door vanuit het Glazen Huis nagels te lakken in zijn lievelingskleuren rood, roze, blauw en paars. De nagellakactie vond navolging in het hele land, en ook tientallen BN'ers lieten hun nagels lakken en doneerden geld voor Stichting Semmy, die zich inzet voor kinderen met hersenstamkanker. 

LEES OOK: Tijn verlegde een steen

Op 21 december 2016 bracht Tijn samen met zijn vader een eerste bezoek aan het Glazen Huis, met toen als doel om 100 euro in te zamelen voor het Rode Kruis. Zijn vader vertelde toen: ,,Hij heeft hersenstamkanker. We kwamen er achter doordat zijn motoriek en zijn ogenstand veranderde. Hij is soms wel blij, maar je ziet het dan niet. Het is heel moeilijk. We hebben vorige week het slechte nieuws gehad. We kunnen hem niet beter maken. Maar we kunnen zijn leven wel tijdelijk nog wat leuker maken."

Sinds mei 2016 weet de familie van Tijn dat hij ongeneeslijk ziek is. In juni van dat jaar werd hij voor het laatst bestraald. In december kon hij nog één keer behandeld worden, maar deze behandeling was alleen levensverlengend.

Lees verder onder de video:

Sneeuwbal
De nagellakactie Lak door Tijn heeft 1.121.195 miljoen euro opgebracht. De inzameling eindigde vrijdag om 12.00 uur, maar volgens een woordvoerster gaat de actie door totdat het laatste potje nagellak is verkocht. Donderdag kreeg Tijn het nog voor elkaar om 1 miljoen euro op te halen voor stichting Semmy met zijn actie 'Lak door Tijn'. In december lakte Tijn ook al 2,5 miljoen euro bij elkaar tijdens Serious Request. Er is een condoleanceregister geopend voor Tijn.

Respect en verdriet
Met veel respect en verdriet reageert Nederland op het overlijden van Tijn Kolsteren. Minister-president Mark Rutte noemt het overlijden van Tijn droevig nieuws. ,,Heel Nederland kan trots zijn op een jongen zoals hij. Dag lieve, dappere Tijn." 

,,Wat is het leven oneerlijk'', schrijft Giel Beelen, voormalig VARA-dj op Twitter. ,,Tijn wat was je groot in je daden. Famile en vrienden, sterkte met dit verlies en wat mogen jullie trots zijn.

RTL-presentatrice Wendy van Dijk, die samen met cabaretier Youp van 't Hek, vervolg gaf aan de nagellakactie van Tijn, reageerde vanmorgen op Instagram: ,,En dan is daar de keiharde werkelijkheid.. Dag lieve Tijn. Wij blijven doorvechten. Beloofd.''

Radio 3FM-dj Frank van der Lende werd vanochtend wakker met het nieuws: ,,Mijn vriend is niet meer.'' Van der Lende: ,,Ik kreeg tranen in de ogen toen ik het hoorde’’, zegt hij in een eerste reactie. Hij en zijn collega Domien Verschuuren bezochten Tijn een paar weken geleden. ,,In de tuin van het gezin hebben we hem nog gesproken en een lekker potje gevoetbald. Maar toen was al duidelijk dat het niet goed met hem ging’’, aldus Van der Lende, die heel blij is dat hij Tijn nog een keer heeft kunnen zien. ,,Goed dat we dat toen hebben gedaan.’’

Binnen een uur na het bekend werd, zijn er al duizenden reacties op social media binnengekomen. Op Twitter betuigen mensen hun medeleven, maar vooral op Facebook stromen de reacties binnen. Het bericht waarin 3FM het overlijden bekendmaakt heeft binnen een uur al ruim 20.000 interacties opgeleverd. Een ongekend hoog aantal.

Ook Claudia de Breij is op Twitter duidelijk geraakt door het nieuws. ,,Ach god. Arme, lieve sterke jongen. Als er geen hemel is, dan máken ze er maar een voor 'm.'' 

En dan is daar de keiharde werkelijkheid.. Dag lieve Tijn. Wij blijven doorvechten. Beloofd.

Een foto die is geplaatst door null (@) op

LEES OOK: Tijn uit Hapert lakt 2,5 miljoen euro bij elkaar voor Serious Request, 'Tijntje bedankt'

NPO 3FM
NPO 3FM heeft een verklaring op de site geplaatst met de tekst: Je bent een voorbeeld voor ons allemaal. Je bent een held, een jongen. Je bent een eeuwig mooi verhaal.

'Tijdens 3FM Serious Request in Breda hebben we Tijn mogen leren kennen als een lief en speels mannetje met een bijzonder warm hart. Hij meldde zich, samen met zijn vader, bij de brievenbus van het Glazen Huis met een bijzonder groot gebaar. Met zijn ongekende en vertederende enthousiasme, onschuld en onzelfzuchtheid inspireerde hij miljoenen mensen om in actie te komen en samen een verschil te maken. Hij zette Nederland in beweging en bracht letterlijk het hele land bij elkaar. Met zijn nagellak-actie gaf hij duizenden kinderen een toekomst, terwijl zijn eigen toekomst zo onzeker was.Tijn is een voorbeeld voor ons allemaal. Zijn verhaal heeft ons als zender diep in het hart geraakt - toen, vandaag, voor altijd. Ongeloof, boosheid, verdriet: er is zoveel wat we op dit moment voelen, maar we zijn even stil. Lieve Tijn, rust zacht.'

Volledig scherm
Tijn Kolsteren in de studio bij 3FM-dj Frank van der Lende (L) en Domien Verschuuren (R). © ANP Kippa

Burgemeester Depla van Breda
Burgemeester Paul Depla van Breda was afgelopen maandag nog op bezoek bij Tijn, samen met Commissaris van de Koning Wim van de Donk van de provincie Noord-Brabant. Het jongetje heeft op Depla een grote indruk gemaakt: "Hij was zo ziek, en dan toch nog zien dat het met andere mensen nog beroerder kan zijn. Dat je voor hen iets kunt betekenen. Laat Tijn, met zijn nagellak en zijn zes jaren, een voorbeeld zijn voor iedereen."

Depla is overvallen door de dood van Tijn, deze vrijdagochtend. "We hadden maandag een dierenspeeltje voor hem meegenomen. Hij was dol op dieren. Hij was er blij mee. We hebben samen een appelflap gegeten, daar was hij dol op. We zagen maandag wel dat het slechter met hem ging, maar dat hij zo snel zou overlijden heb ik echt niet zien aankomen. Het heeft mij verrast en verdriet."

LEES OOK: Hoe de 6-jarige Tijn Nederland bij elkaar bracht: 'Je voelde zijn kracht'

CED-behandeling
Met de crowdfundingactie van Tijn werd geld opgehaald voor kinderen die vechten tegen hersenstamkanker. Met het geld wil Stichting Semmy een speciale robot naar Nederland halen. Deze robot kan een nieuw soort behandeling uitvoeren, een zogeheten CED-behandeling (convection-enhanced delivery). Hiermee kunnen medicijnen rechtstreeks in de tumor worden aangebracht, via een soort smal rietje. Nu worden patiënten in Nederland behandeld met chemokuren en bestralingen.

Voor Tijn kwam de CED-behandeling te laat. 

Volledig scherm
Tijn lakt nagels in Oss. © BD

LEES OOK: Nagellakkende Tijn uit Hapert geëerd door Rode Kruis

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement