Volledig scherm
Arjan Fokker bij het gekapte bos. © Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Omwonenden motorcrossterrein Hapert na zes jaar terug bij af

BLADEL/EERSEL - Na zes jaar overlast van het motorcrossterrein leek een oplossing voorhanden. Maar het plan voor een geluidswal ketste af en omwonende Arjan Fokker uit Duizel is weer terug bij af.

Er komt weliswaar een nieuwe mediationronde vanuit Bladel als bevoegd gezag, maar de gemeente Eersel heeft besloten daar niet aan deel te nemen. "Eersel heeft uit coulance al mediation achter de rug en komt tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om oplossingen te bereiken", zegt een woordvoerder van Eersel.

Uitbreiding
De ellende voor hovenier Fokker en zijn vrouw begon eind 2010, toen de motorcrossclubs van Eersel en Hapert samengingen om plaats te maken voor het Kempisch Bedrijvenpark. Ter compensatie werd het crossterrein op de grens van Eersel en Bladel met 3,5 hectare uitgebreid.

Piekmomenten
De overlast ontstond omdat de provincie de motorcrossclub een ruime vergunning gaf. Sinds juli van dit jaar wordt in de tuin van de familie Fokker permanent het geluid gemeten. "Sinds die tijd is er nog geen overschrijding geweest van de geluidsnorm in de vergunning", zeggen Bladel en Eersel in een gezamenlijke reactie. Fokker wijst op de meetsystematiek. "Het geluidsvolume is bij motoren niet constant. We hebben voorheen momenten gemeten boven 65 decibel (dB). Maar de metingen nu worden per minuut gemiddeld en komen daardoor lager uit. Op de piekmomenten is hier binnen geen normaal gesprek mogelijk."

Lees het hele artikel in het ED van maandag, of via de digitale krant.

Volledig scherm
Motorcrossterrein De Ketelberg in Hapert. © Ronald Otter

Kempen