Volledig scherm
Ad Keeris (links) en Ben van Gool: industrieel de Kempen moet verder groeien © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ondernemers uit de Kempen zoeken aansluiting bij Brainport

HAPERT - Sigaren van Agio nog steeds, en tal van VDL-bedrijven. Maar industrieel de Kempen is tegenwoordig veel meer en kan nog beter. Moet beter. Het is de hoogste tijd voor aansluiting bij Brainport, vinden Kempische ondernemers.

De Kempen bij Brainport? "De Kempen is al Brainport", krijgt voorzitter Ben van Gool van het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) dan te horen van Brainport-bestuurders. Maar zo voelt dat nog niet.

De Kempische ondernemers willen een 'intensievere samenwerking' met Brainport, met het stedelijk gebied. En van daaruit ook met de provincie en Europa. Het platform gaat professionaliseren. Een projectenbureau wordt opgezet. Op terreinen als innovatie, internationalisering en arbeidsmarkt zou met de kennis en kunde van het Brainport-netwerk nog veel voor de Kempische bedrijven kunnen worden bereikt.

Die bedrijven moeten dat ook nog wel gaan inzien, weet Van Gool. "Wat moeten wij met de stad?", is nog de houding. "Er is ook een ontwikkeling nodig bij de Kempenaren zelf. Die zijn ook te bescheiden."

Trots
Zoals het zelfbewustzijn in Eindhoven groeide in de afgelopen 20 jaar, zo zou de Kempen ook zijn bescheidenheid moeten afwerpen. Er is genoeg om trots op te zijn. Ga maar na. De pluimveestallen van Vencomatic in Eersel, weeg- en automatiseringssystemen voor de diervoederindustrie van KSE in Bladel en speciale kisten en koffers van Faes in Reusel gaan de hele wereld over. Ingenieursbureau Coenradie trekt vanuit Oirschot met zijn precisiemetingen wereldwijd klanten. Bruns ontwikkelt en produceert in Bergeijk tentoonstellingen voor musea en wetenschapscentra in heel Europa. De aanhangwagens van Hapert en Saris zijn koploper in Nederland en vinden hun weg naar steeds meer landen in West-Europa.

Het is maar een greep. Bij het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) zijn 5 ondernemersverenigingen met 700 bedrijven aangesloten. Veel toeleveranciers ook. "Wij halen alles bij toeleveranciers in de Kempen", vertelt Ad Keeris van Hapert Aanhangwagens, bestuurslid van zowel het KOP als de verenigde industriële ondernemers in Bladel.

Veel van die bedrijven bevinden zich in de kringen van toeleveranciers van de grote maakbedrijven in Zuidoost-Brabant, weet Van Gool. Ze leveren aan de toeleverancier van de toeleveranciers van ASML bijvoorbeeld. "De onderlinge afhankelijkheid is gegroeid. Dat maakt een wederzijdse samenwerking met het Brainport-gebied heel belangrijk."

Kennisoverdracht over en weer is nodig, meent Van Gool. De Brainport-organisatie moet weten wat er in de Kempen gebeurt. Omgekeerd zou het KOP graag profiteren van bijvoorbeeld kennis over provinciale en Brusselse subsidiestromen en hoe je daar gebruik van kunt maken.

Campus
De werving van nieuwe bedrijven voor het Kempisch Bedrijven Park zou ook een taak voor de versterkte organisatie van het platform kunnen zijn. Het bedrijventerrein wil uitgroeien tot een campus voor de slimme maakindustrie. De Kempen moet zijn fundament verstevigen, stelt Keeris. "Als je naar de demografische ontwikkeling kijkt dan zal de vergrijzing en ontgroening hier in 2030 al kunnen leiden tot krimp. We moeten mee met de nieuwe tijd."

Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) heeft van een aantal grote bedrijven al voldoende toezeggingen voor financiële steun om een begin te kunnen maken met de professionalisering. Het thema wordt volgende week dinsdag 25 april besproken tijdens een ondernemersbijeenkomst. De Eindhovense wethouder van economische zaken Staf Depla is op de avond een van de sprekers.

Kempen