Volledig scherm
ANP KIPPA

Onderzoek naar ziekte van Serious Request-held Tijn uit Hapert tegengewerkt door farmaceut

HAPERT - De 6-jarige Tijn haalde tijdens Serious Request 2,5 miljoen euro op, maar het onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte waar hij zelf aan lijdt stagneert wegens het niet verstrekken van informatie door een Indiase farmaceut. Dat blijkt uit een uitzending van EenVandaag.

Tijn kreeg met zijn nagellak-actie voor Serious Request veel aandacht. Hij is ongeneeslijk ziek en lijdt aan een zeldzame vorm van hersenstamkanker, DIPG.

Hoogleraar Gertjan Kaspers van het VUmc doet met zijn team onderzoek naar DIPG, dat niet te behandelen is met reguliere chemokuren. Uit eerder onderzoek bleek echter wel dat het al bestaande chemo-medicijn Carmustine de ziekte kan bestrijden als het in de hersenstam wordt geïnjecteerd.

De hoogleraar wacht op goedkeuring van het medicijn voor behandeling bij kinderen. Op proefdieren is al aangetoond dat het middel effectief werkt en veilig is. Volgens EenVandaag moet er enkel nog recente informatie worden bijgevoegd waarin de kenmerken en eventuele bijwerkingen staan vermeld. Het Indiase bedrijf Emcure dat de rechten heeft, zou deze informatie moeten verstrekken, maar heeft tot dusver niet gereageerd op de verzoeken van het VUmc. Volgens de hoogleraar zou het middel mogelijk commercieel niet interessant zijn, omdat maar weinig patiënten het nodig hebben. Emcure is het enige bedrijf dat het medicijn kan produceren.

De Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen heeft toegezegd contact op te nemen met haar zusterorganisatie in India. Minister Schippers verzoekt de onderzoekers om contact met haar ministerie op te nemen. "Mogelijk zijn er meer wegen om de gewenste informatie te verkrijgen en zo het onderzoek van de grond te krijgen."

Kempen