Volledig scherm
Tijn ontving een kinderlintje van burgemeester Maas. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Operatierobot hersenstamkanker binnen, dankzij nagellakheld Tijn uit Hapert

EINDHOVEN - Een machine voor de behandeling van hersenstamkanker bij kinderen komt naar Nederland mede dankzij de overleden Tijn Kolsteren uit Hapert. De 6-jarige jongen, die een landelijke bekendheid werd door zijn nagellakactie bij 3FM's Serious Request, haalde met een tweede nagellakactie van Stichting Semmy meer dan een miljoen euro op. Daarmee wordt het apparaat aangeschaft, meldt de stichting op haar website.

Daarmee is er voorzichtige hoop voor Nederlandse kinderen die lijden aan hersenstamkanker. De ziekte treft jaarlijks ongeveer tien kinderen in Nederland en is nu nog ongeneeslijk. Tijn overleed er vorig jaar op 7 juli op zesjarige leeftijd aan, de dag dat zijn actie officieel afgelopen was.

Met de machine kan een heel precieze behandeltechniek worden uitgevoerd. Hierbij kunnen medicijnen rechtstreeks via kleine buisjes in de hersenstamtumor worden toegediend. Omdat dit heel zorgvuldig dient te gebeuren, is volgens de stichting een apparaat nodig dat op de micrometer nauwkeurig deze buisjes in de tumor kan inbrengen, veel nauwkeuriger dan met de menselijke hand mogelijk is. De machine komt in het nieuwe Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement