Volledig scherm
Paula Nelissen, bestuursvoorzitter RSZK. © RSZK

Paula Nelissen: Technologie en zorg in slimme wijk Bladel

BLADEL - Bladel krijgt een slimme wijk waar zorg, technologie en sociale cohesie samenkomen. Tenminste als het aan bestuursvoorzitter Paula Nelissen van de Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (RSZK) ligt. 

De zorgaanbieder heeft de handen ineengeslagen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om te komen tot ‘slim wonen’ voor kwetsbare ouderen. Dat betekent dat experimentele technologieën toegepast gaan worden in nieuwe zorgcentra in Bladel, Reusel en Aalst-Waalre. In het najaar moet er voor de drie locaties een plan van aanpak liggen. 

Realiteitszin
Sommige ideeën van de techneuten ontberen op dit moment nog realiteitszin, erkent Nelissen. Maar andere voorbeelden zijn wel goed toepasbaar en worden zelfs al gebruikt. Sensoren in polsbandjes en lantaarnpalen bijvoorbeeld, en ‘digitaal uitluisteren’. „Als mensen ’s nachts opstaan, kun je horen of dat in het normale patroon past of dat een wijkverpleegkundige moet worden gewaarschuwd”, licht Nelissen toe.

‘Experimenteel’ is eigenlijk een te groot woord. „Het is geen enorme sprong in het diepe. TU/e heeft in de zomer in beeld gebracht wat wel werkt en wat niet. Het experimentele zit er meer in dat we alles willen gaan meten om te zien wat de effecten zijn.”

Technologie
Technologie is volgens Nelissen een onmisbare hulpbron voor de zorg in de toekomst. „We krijgen in 2035 te maken met een verdubbeling van de zorgvraag. Ik vind dat de overheid wel heel hard het aantal verzorgingshuizen aan het afbouwen is. Mensen met een lagere zorgvraag gaan naar een thuiszorgsituatie. Maar dat doet een enorm appèl op de mantelzorger, met uitval op hun werk en de druk op de ziekenhuizen tot gevolg. Ik vraag me af wat duurder is.”

‘Slim wonen’ moet ontzorgen. Ten eerste op het niveau van de thuiszorg. „Wat is er voor nodig om cliënten zo lang mogelijk thuis te laten wonen”, legt Nelissen uit. „Je kunt denken aan het gebruik van apps en sensoren.” Ten tweede moeten de zorgcentra van RSZK duurzaam en toekomstbestendig zijn.

Door technologie kun je effectiever zorg op maat bieden. „Een verzorger hoeft bijvoorbeeld minder naar een cliënt toe voor een vals alarm.” De crux is wel dat mensen moeten leren op de technologie te durven vertrouwen. „Bij het digitaal uitluisteren kregen we eerst ook de mantelzorgers op ons dak. Maar nu zien ze dat het de cliënt juist rust verschaft.” 

Problemen
Nelissen voorziet wel problemen met de inspectie. „De inspectie ziet sensoren nu als vrijheidsbeperkende maatregel. Maar hoe is dat anders dan een verpleegkundige die op elk moment van de dag de kamer binnenloopt? Daar wil ik nog wel een goed gesprek over voeren.” Ze wil toe naar een landelijke klankbordgroep met gelijkgestemden, waarin kennisinstituten en zorgaanbieders zorg, innovatie en sociale cohesie gaan verbinden.

In Bladel wil Nelissen nog een stap verder gaan, naar een slimme wijk. „Er moet een sociaal en technologisch netwerk ontstaan, waardoor mensen in de dorpen kunnen blijven wonen.” 

In een slimme wijk wonen oud en jong naast elkaar in een groene omgeving dichtbij het centrum, schetst de bestuursvoorzitter. „Mensen vangen elkaar op. De moeilijkere zorgvraag doen wij.” Dat sociale element kan verstevigd worden door bijvoorbeeld winkelpersoneel trainen hoe om te gaan met dementerende ouderen. En RSZK is bezig met het Summa College om laagopgeleide zorgmedewerkers bij te spijkeren. „We willen die behouden voor het werkveld.”

Nelissen ziet dat Bladel een voortrekkersrol vervult om tot zo’n slimme wijk te komen. „Als zij de slimme wijk opneemt in het bestemmingsplan, is ze de eerste in Nederland.” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement