Volledig scherm
Herdenkingsplek voor overleden Adri Kerkhofs op Pius X College in Bladel. © Jean Pierre Reijnen

Pius X College in Bladel in rouw vanwege dodelijk ongeval Adri Kerkhofs (14): dit is een nachtmerrie

BLADEL - De sfeer op het Pius X College in Bladel doet onwerkelijk aan. De schoolvlag hangt halfstok. Groepjes zacht pratende leerlingen in de gangen. Jongens en meisjes die elkaar in tranen omhelzen. Pius X is in diepe rouw na het dodelijke ongeval waar scholier Adri Kerkhofs (14) uit Reusel bij betrokken was. 

Woensdagmorgen had teamleider Harry Roossien de klas van de Reuselnaar ingelicht dat er een ongeval was geweest. Veel meer wist de school nog niet. Op dat moment lag de jongen nog in het ziekenhuis. ,,Als je dat vertelt, wordt het heel erg stil. Je ziet dat de leerlingen dat tot zich nemen." Diezelfde avond kreeg Roossien een telefoontje met nóg slechter nieuws: de jongen was overleden.

Kleine gemeenschappen

Quote

Voor een familie is dit het ergste wat je kan overkomen, maar ook voor de school is het een nachtmer­rie.

Onderwijsdirecteur Wim Krijbolder

,,Voor een familie is dit het ergste wat je kan overkomen", zegt onderwijsdirecteur Wim Krijbolder. ,,Daar zijn geen woorden voor. Maar ook voor de school is het een nachtmerrie. Dit raakt ons allemaal. Onze kinderen kennen elkaar van de basisscholen. Broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes zitten hier op school. Bladel en Reusel zijn kleine gemeenschappen. Mensen kennen elkaar al gauw. Dat is begrijpelijk. Iedereen leeft mee."

Het ongeval gebeurde toen de jongen 's morgens in Reusel naar school fietste. ,,Overal in de Kempen zie je van die slierten fietsende kinderen op weg naar of komende van school.  De fietspaden zijn prima, maar het verkeer is altijd een onzekere factor."

Een aantal Reuselse leerlingen van Pius X heeft de jongen op straat zien liggen. ,,Die kinderen hebben we apart opgevangen. We weten exact wat er zich heeft afgespeeld."

Donderdag ging er een brief van Pius X naar alle ouders en docenten. 'Wij zijn zeer aangeslagen door dit vreselijke nieuws en leven intens mee met de familie', schrijft Krijbolder daarin.

Crisisteam

De school heeft een crisisteam opgericht dat naar bevinden kan handelen. Er is ook contact met Slachtofferhulp. Lokaal tien is ingericht als gedenkruimte. Daar staan een foto en kaarsjes en liggen bloemen op tafel. Het is er druk, ook in het voorportaal waar eveneens tafels met kaarsjes staan voor wie graag even bij elkaar willen zitten. Vertrouwenspersonen houden een oogje in het zeil. ,,Je mag wel binnenkomen hoor", zegt een van hen tegen twee scholieren die wat bedremmeld staan te kijken. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De vlag bij het Pius X College in Bladel hangt halfstok. © ED

In de gedenkruimte zelf is het vol en stil. Leerlingen kijken in tranen naar de foto's van hun medescholier. Sommigen willen er niet te lang blijven. ,,We hebben ook veel aandacht voor kinderen die zo'n zelfde situatie hebben meegemaakt", zegt Willemijn van Rooy, hoofd ondersteuningsdienst.  ,,Ik denk dan aan een meisje van wie het broertje ook een ongeluk heeft gehad. Die kinderen houden we extra in de gaten. Als er leerlingen zijn die hier na de lessen een beetje willen rondhangen, dan kan dat ook." 

Op de website van de school is een condoleanceregister geopend.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement