Volledig scherm
Presley Bergen (59) uit Bladel. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Presley Bergen (59) uit Bladel op de lijst van 50Plus bij Tweede Kamerverkiezingen

BLADEL - Het klinkt wat tegenstrijdig: een onderwijsman bij een ouderenpartij. Maar Presley Bergen (59), nummer 12 op de lijst van 50Plus bij de Tweede Kamerverkiezingen, ziet juist veel parallellen tussen onderwijs en ouderenzorg.

,,Er is een systeem ontstaan waarbij geld verdienen leidend is, en niet de kwaliteit. De neoliberalisering is doorgeslagen", zegt Bergen, in het dagelijks leven docent aan de hogeschool voor toerisme in Breda. Zijn partij 50Plus lijkt in Den Haag een factor van betekenis te worden, wellicht ook bij de vorming van een nieuw kabinet. Bergen was eerder in de politiek actief, maar dan bij Leefbaar Nederland, de partij waarmee Pim Fortuyn aanvankelijk Den Haag wilde veroveren. Enkele maanden voor de verkiezingen kwam het tot een breuk en richtte hij de LPF op.

Waarom bleef u toen bij Leefbaar?
,,Ik vond het jammer dat Fortuyn vertrok. Maar als oud-militair ben ik loyaal aan het team waarvan ik deel uitmaak. Het geluid van Leefbaar sprak me al aan voordat Fortuyn in beeld kwam. De partij verzette zich toen al tegen de politieke elite, tegen het Haagse banencircuit."

En hoe kwam u nu bij 50Plus uit?
,,Eigenlijk was ik wel klaar met de politiek. Ik ben een aantal jaar lid geweest van de VVD, maar daar had ik het gevoel steeds op het verkeerde feestje te zijn. 50Plus is net als Leefbaar niet links of rechts. Mijn drijfveer is altijd geweest: beter onderwijs door goede docenten. Maar daarbij zie ik ook dat die docenten zelden de 65 halen. De verhoging van de pensioenleeftijd is een denkfout. Werknemers worden vaak vanaf een bepaalde leeftijd niet meer serieus genomen."

Maar moet daar dan niet eerst wat aan gebeuren? We leven allemaal langer dan vijftig jaar geleden. Dan is het toch niet raar dat de AOW-leeftijd omhoog gaat?
,,Jawel. De levensverwachting mag dan wel gestegen zijn, dat betekent niet dat iedereen ook jaren langer gezond blijft. Bovendien: als de levensverwachting leidend is, waarom moeten vrouwen dan niet vier jaar langer werken dan mannen? Dat zegt niemand, omdat het gewoon een onzinnige redenering is. Kijk, natuurlijk zijn er ouderen die het heel goed hebben. Maar feit is dat de salarissen de afgelopen jaren steeds zijn geïndexeerd, en de pensioenen niet. Ik heb niet zoveel met dat frame van 'jong versus oud'. Ik heb zelf drie kinderen, die ik ook graag een goede toekomst wil geven. Zij hebben straks ook belang bij een goede oude dag. En bovendien: het geld dat bij ouderen zit, stroomt vanzelf door naar de volgende generatie. Als er tenminste nog iets door te schuiven valt."

Pleit u als praktijkman ook voor meer geld naar het onderwijs?
,,Nee, van de huidige budgetten kan prima onderwijs worden gegeven. Neem het Instituut voor de Automobielbranche in Driebergen: een kleine, particuliere opleiding van hoge kwaliteit. Studenten betalen daar 8.000 à 9.000 euro per jaar. Dat is veel geld, ja. Maar bij gewone hbo's legt de staat zo'n 6.000 euro bij, naast het gewone collegegeld. Daarmee kom je ongeveer op hetzelfde bedrag uit. Het kan dus wel."

Wat doen ze daar dan zo goed?
,,Het is kleinschalig, er zijn geen managementlagen en het geld gaat naar onderwijs. Studenten krijgen 32 uur per week les. Het onderwijssysteem is een kind met een waterhoofd. Voor de financiering is het aantal studenten leidend. Dat leidt tot grotere klassen, minder docenten en lesuren per leerling. Naast elke docent zijn studiebegeleiders komen te staan, want die zijn veel goedkoper dan een goede vakdocent. Het geld zit in gebouwen en niet-onderwijzend personeel. Het onderwijs is de sluitpost. Daardoor holt de kwaliteit achteruit."

Maar zo slecht gaat het toch allemaal ook weer niet. Nederland staat nog altijd hoog op allerlei lijstjes?
,,Juist die lijstjes kijken vaak erg naar de randvoorwaarden. Zet Nobelprijswinnaar Ben Feringa in een hutje in Zimbabwe, en hij zal niet goed uit zo'n test komen. Want het gebouw is vies en de toiletten zijn niet goed. Natuurlijk is een goed gebouw nodig. Maar in Nederland geldt vaak: hoe mooier het pand, hoe slechter het onderwijs."

Wat voor onderwijs genoot u zelf?
,,Ik heb geen geweldige jeugd gehad. Ik ben opgevoed door mijn grootouders in Paramaribo. Toen ik zestien was, werd mijn opa ernstig ziek en moest hij het sanatorium in. Daardoor kon de huur niet meer opgebracht worden, en kwam ik op straat te staan. Nou is dat not a big deal in Suriname. Ik kon altijd wel ergens blijven, bij een tante of een vriend. School was eigenlijk de enige vastigheid; daar ben ik altijd mee doorgegaan. Tot ik op mijn zestiende bleef zitten in vier vwo, en naar Nederland ging. Ik heb eerst negen maanden in de haven van Rotterdam gewerkt. Uiteindelijk ging ik in het leger. Ik ben jarenlang beroepsmilitair geweest, en heb in de avond mijn universitaire studie Nederlands afgerond."

Kempen