Volledig scherm
Marcel Roks.

PRO5 trekt stekker uit coalitie Bladel

BLADEL - Verschillende standpunten over dieraantallen in de intensieve veehouderij hebben twee uur na het vertrek van een wethouder ook de coalitie in Bladel om zeep geholpen.

Twee uur nadat de Bladelse PRO5-wethouder Joan Veldhuizen haar ontslag indiende, zegde haar partij de coalitiesamenwerking met CDA en Vrije Hapertse Partij (VHP) op.

Op de agenda van de gemeenteraad in Bladel stond de uitbreiding van een intensieve veehouderij aan de Molenweg in Hoogeloon. 

CDA en VHP hadden samen met oppositiepartij VVD een amendement ingediend om uitbreiding van het bedrijf met 1.800 varkens mogelijk te maken. 

"Dat is ons inziens tegen de coalitieafspraken", zei fractievoorzitter Marcel Roks van PRO5. "We hebben geen vertrouwen meer in het coalitieakkoord."

'We stoppen ermee'
Toon van Dun (VHP) wilde precies weten wat dat betekende. „We stoppen ermee", antwoordde Roks. Roks maakte ook bekend dat PRO5 geen opvolger voor Veldhuizen gaat zoeken. "We zijn principieel tegen het vergroten van dieraantallen. Zolang er geen instrument is om dat tegen te gaan, kunnen we geen wethouder leveren."

Wethouder Joan Veldhuizen diende aan het begin van de gemeenteraadsvergadering in Bladel haar ontslag in omdat ze het niet eens is met het standpunt van de meerderheid van het Bladelse college van B en W. Dat wil uitbreiding van veebedrijven toestaan, omdat door nieuwe technieken de uitstoot van geur, fijnstof en ammoniak afneemt. Daarmee gaat het college volgens Veldhuizen voorbij aan de risico's die samenhangen met dieraantallen, zoals de schadelijke effecten van mest en de uitbraak van ziekten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement