Volledig scherm
© Thinkstock

Rechtszaak brengt emoties rond in 2001 doodgeschoten Jan van Mosselveld uit Bladel
opnieuw tot leven

DEN BOSCH/BLADEL - Voor nabestaanden van de in 2001 doodgeschoten Jan van Mosselveld is het net alsof het gisteren gebeurde. Dat vertelden ze tijdens de rechtszaak, waarin de drie verdachten naar elkaar wijzen.

De adrenaline stroomde weer, ze stond te shaken en was meteen zestien jaar terug in de tijd. Dat gebeurde er met Ineke van Mosselveld toen familierechercheurs ‘na 5565 dagen’ bij haar aanbelden met het nieuws dat er weer beweging zat in het onderzoek naar de moord op haar broer Jan. Die werd op 22 augustus 2001 in zijn Bladelse flat doodgeschoten.

Het moordonderzoek kwam in 2015 weer aan het rollen: dna dat in de Bladelse flat werd gevonden, bleek te matchen met dat van de Belgische draaideurcrimineel Avni K. Toen dat nieuws via Belgische media bekend werd, meldden Kemal K. en Serkan K. uit Beringen(B) zich na overleg met hun advocaat bij de Eindhovense politie. De drie – allen 36, geen familie van elkaar – zijn nu verdachte in de rechtszaak die donderdag in Den Bosch begon. 

Ruzie

Ze geven toe dat ze op de bewuste dag samen naar de flat van softdrugshandelaar Van Mosselveld waren gereden. Maar wie had nou uiteindelijk in een ruzie met Van Mosselveld geschoten? Kemal, zegt Avni. Avni, zeggen Serkan en Kemal. Avni had alleen maar bij de voordeur staan wachten, had alleen maar gezorgd voor vervoer en had met de hele schietpartij niks te maken, vertelde hij de rechtbank. Niks van waar, zeggen Serkan en Kemal, Avni had geschoten toen zij al uit de flat weg waren en gezegd dat Van Mosselveld niet meer dan een schrammetje had opgelopen. Kemal was dan ook geshockeerd toen hij in 2016 in de krant las dat Van Mosselveld was doodgeschoten, vertelde hij. Daarom – en om zijn burgerplicht te doen – ging hij net als Serkan naar de politie. ,,Of was het om uw eigen straatje schoon te vegen?”, vroeg de rechtbankpresident zich hardop af. 

Veel antwoorden kreeg ze niet van Serkan en Kemal die het wilden houden bij eerder afgelegde verklaringen. Probleem daarbij was wel dat ze die een paar keer hebben aangepast. Kemal kon dat niet goed verklaren, Serkan beriep zich op zijn zwijgrecht. De publieke tribune, met een vijftien nabestaanden van Van Mosselveld, reageerde met schampere lachjes.

Knielen

Op de tribune zat ook de man die destijds bij de schietpartij aanwezig was, een pistool op zijn hoofd had gekregen en later moest knielen bij de stervende Van Mosselveld, met nog steeds dat pistool op zijn hoofd. Hij las in de rechtszaal net als Ineke van Mosselveld een slachtofferverklaring voor. ,,Ik dacht dat ze me zouden meenemen, liquideren, ergens in een sloot gooien. Ik dacht echt dat ik zou sterven. Ik heb nu het gevoel dat het een maand geleden is gebeurd.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kempen