Volledig scherm
Oude DNA-sporen wezen in 2015 een Belg aan als verdachte van een drugsmoord in 2001 in Bladel. Hij is nu tijdelijk vrij. © Getty Images/iStockphoto

'Schutter' coldcase Bladel op vrije voeten

DEN BOSCH - Tegen de zin van het Openbaar Ministerie heeft de Bossche rechtbank de Belgische hoofdverdachte van een moord uit 2001 in Bladel, tijdelijk vrijgelaten uit voorarrest. Hij zou Jan van Mosselveld  hebben doodgeschoten.

Overvaller Avni K. werd in 2016 gearresteerd voor de fataal afgelopen ripdeal. Hij zat toen in de Belgische gevangenis een straf uit voor een andere overval. De rechtszaak kwam september vorig jaar voor de rechter, maar werd uitgesteld. K. ging toen terug achter Belgische tralies. Begin deze maand kwam hij daar vrij, werd uitgeleverd en zat sindsdien in een Nederlandse cel. Daar wilde het OM hem houden, totdat in september de zaak -waarschijnlijk- wordt afgerond. Maar advocaat Yannick Quint kreeg zijn client los uit het voorarrest, het werd verlengd met drie maanden maar meteen ook geschorst.

Peuk

Een van de redenen is dat het om een erg oude zaak gaat: een cold case uit 2001. Op 22 augustus werd toen de in hennep handelende Van Mosselveld in zijn flat aan de Antoon Coolenlaan in Bladel doodgeschoten. Dat zou zijn tijdens een ruzie met drie Belgische klanten.

Avni K. was er een van. Na zijn arrestatie in 2016 gaven twee anderen, Kemal K. en Serkan K. (alle drie 37, geen familie) zich aan bij de politie. Zij zeggen samen dat Avni schoot, Avni zegt dat Kemal de trekker overhaalde. In 2015 ging de zaak weer rollen, toen via nieuwe technieken oude DNA-sporen matchten met die van Avni K. Die zaten op een peuk die achterbleef in het portiek, en bloedsporen in de flat. 

Dat werd allemaal september vorig jaar duidelijk tijdens de rechtszitting. Die is aangehouden omdat twee (andere) Belgen alsnog moesten getuigen. Een van hen kwam toen niet opdagen.  Als nieuwe datum wordt nu 3 september aangehouden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement