Vakantievrienden zagen in Bladel caravan uitbranden waarin echtpaar omkwam

Video'sBLADEL - Veel vakantievrienden zagen in de nacht van zaterdag op zondag hoe de caravan van een bejaard echtpaar uit Apeldoorn op camping De Achterste Hoef in Bladel door brand werd verwoest. De man (77) en vrouw (70) overleefden het niet. Hoe de brand kon ontstaan, is nog onbekend. De politie gaat uit van een technisch mankement. Maar dat wordt zondagochtend verder onderzocht.

Op het veld staan in september al jaren veel dezelfde echtparen. Ze werden rond half drie 's nachts wakker van knallen en zagen de caravan met voortent tegen de bosrand flink branden. ,,Mijn man maakte me wakker. Hij rook gas", vertelt een campinggast. De hulpdiensten konden niets meer redden. Ook een caravan die vlakbij stond, raakte beschadigd door de brand. Ongeveer dertig gasten werden in de vroege ochtend opgevangen in de kantine. 

Luciferdoosje

Geschrokken maar - ondanks de omstandigheden - nuchter praten ze na. ,,Een caravan is eigenlijk ook maar een luciferdoosje, hè", verzucht een vrouw. De familie Peels uit Acht kent de slachtoffers al zestien jaar. Ze gingen samen op vakantie naar Spanje, totdat ze vanwege hun leeftijd besloten dichterbij huis te blijven, vertelt mevrouw Peels. Maar de vakantie in Bladel werd nooit overgeslagen. ,,Het waren echte vakantieliefhebbers. Dus die caravan wordt ieder jaar goed nagekeken", zegt haar man. ,,Ze hadden de nieuwste gasflessen."

Oorzaak

Volledig scherm
Een ouder echtpaar kwam om het leven bij de brand in Bladel. © Bert Jansen

Buiten de kantine op de loungeset rookt een enkele gast een sigaretje en gissen ze naar de oorzaak van de dodelijke brand. ,,Ze rookten allebei niet." Maar ze hadden een elektrische deken. En muggenstekkers. En telefoonopladers. Een campinggast heeft in zijn eigen caravan voor de zekerheid maar alle stekkers uit het stopcontact getrokken. De omgekomen vrouw zou dinsdag 71 worden. ,,Het cadeautje ligt in onze caravan."

De eerste appjes naar de kinderen worden gestuurd. ,,Want m'n dochter heeft nachtdienst", zucht een vrouw. De meeste media melden dan nog alleen maar dat een echtpaar op de camping is omgekomen. Niet waar ze vandaan komen. Dus de kinderen van echtparen uit Amersfoort, Helmond, Acht en andere hoeken van het land moeten geen moment het idee krijgen dat hun ouders mogelijk iets ergs is overkomen.

Nee, de meesten gaan niet naar huis. Daar ben je toch maar alleen, klinkt het. ,,Ik denk dat het goed is om te blijven", zegt de Helmondse Maria van Manen. ,,Zodat je dit met elkaar kan delen."

Rond half zeven loopt de kantine leeg en komen de eerste zaklampen in de schemering over de campingweggetjes naar het veld. Dat is halverwege afgezet met politielint. Een deel van de gasten mag nog niet naar bed, horen ze van agenten. Eerst moet de technische recherche beoordelen of dat het onderzoek niet zal hinderen. Aan het eind van de ochtend is het nog steeds onzeker wanneer de gasten terug mogen naar hun caravan. 

Burgemeester

Waarnemend burgemeester Peter Maas van Bladel kwam zondag in de loop van de ochtend naar de camping om met een aantal campinggasten te kunnen spreken. Om 13.00 uur wordt op de camping een besloten bijeenkomst gehouden voor de gasten, waar ook medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig zullen zijn.

Applaus

De lichamen van het overleden echtpaar zijn aan het begin van de middag opgehaald, onder applaus van de aanwezige campinggasten.

Volledig scherm
De politie onderzoekt de brand in Bladel waarbij een bejaard echtpaar om het leven kwam. © Bert Jansen
Volledig scherm
De politie onderzoekt de brand in Bladel waarbij een bejaard echtpaar om het leven kwam. © Bert Jansen