Waarom werd juist de Bladelse vrouw (78) overvallen?

VIDEOBLADEL - Een man en vrouw kijken vanaf de parkeerplaats aan de Rondweg in Bladel naar een agent die rood-wit politielint opruimt. En naar het appartement waar een 78-jarige Bladelse donderdagochtend zwaargewond raakte bij een overval. Hun buurvrouw. Ze omschrijven haar als een vitale dame die zelfstandig woonde en nog geen zorg nodig had. Nu ligt ze met zwaar hoofdletsel in het ziekenhuis. Flink toegetakeld door de overvallers. 

Volledig scherm
Woningoverval in Bladel. © fotopersburo Bert Jansen

Het is een gehorig pand, maar haar buren en andere omwonenden hebben 's nachts helemaal niets gehoord, vertelt het echtpaar. De buurman ook niet toen hij rond vijf uur even uit bed was. ,,Waarom juist bij haar?", vraagt hij zich af. Het is de grote vraag. Zij en hun buurvrouw wonen niet op de begane grond, maar op de eerste verdieping. Hadden de overvallers het specifiek op de 78-jarige gemunt? Ze braken de deur van het wooncomplex en haar voordeur open. Dat suggereert een gerichte zoektocht. Maar wat dachten de daders te vinden? Volgens de politie lijkt het er op dat ze niets hebben gestolen.

Speurhond

Een politieman van de Landelijke Eenheid loopt donderdagmiddag met zijn speurhond nog een keer heen en weer langs de ramen en deuren op de begane grond. De twee en drie woonlagen met appartementen zitten tegen het verpleegtehuis van RSZK Kempenland aan. De veiligheid lijkt in orde. Het gebouw kom je tussen half elf 's avonds en zeven uur 's morgens niet binnen zonder sleutel. Een beveiligingsdienst maakt iedere avond een ronde. Openstaande ramen worden gesloten en in een rapport gemeld. De appartementen kennen een gemengde samenstelling. ,,Er woont een jong stel, wat Syriërs, niet alleen hulpbehoevenden", vertelt de buurman. Terwijl hij z'n verhaal doet verschijnen af en toe mannen in witte pakken met blauwe mondkapjes tussen de vitrages achter het raam. Het kleine appartement waar de buurvrouw zo werd mishandeld, wordt minutieus uitgekamd.

Ria Leijten (80) woont in hetzelfde pand, maar een stuk verderop. Ze merkte alle politiedrukte pas om negen uur 's morgens op. Enkele buren zijn angstig door de gebeurtenis, merkte ze. ,,Maar ikke niet." Leijten zegt zich geen zorgen te maken. ,,Ik schreeuw wel als er iets gebeurt. En ik heb m'n telefoon altijd bij de hand."

Bewoners en cliënten van de verpleegafdeling van Kempenland zijn in de loop van de dag bijgepraat door medewerkers en politie. Niet in een gezamenlijke bijeenkomst, maar persoonlijker, bij iedereen aan de deur.