Volledig scherm
Miet van Bommel

Wetenschap geeft aanwijzingen over man die Bladelse Miet van Bommel wurgde

BLADEL - De politie krijgt 'zeer concrete' informatie over de moord op de Bladelse kroegbazin Miet van Bommel in 1992. Een profielschets van de dader moet een lichtje doen branden bij het publiek.

De jongeman die Miet van Bommel in 1992 seksueel misbruikte en wurgde, is verlegen, vermoedt de politie. Iemand tussen de 18 en 25 jaar die seksueel onervaren is en weinig zelfvertrouwen heeft. Het profiel van de verdachte is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar verkrachtingen en de paar sporen die ter plekke zijn gevonden. Veel aannames dus. Onvermijdelijk, want de enige getuige was de oude vrouw zelf. Naar verkrachtingen van bejaarden is wetenschappelijk onderzoek gedaan, zegt recherchepsycholoog Bram van der Meer. Hij haalt al jaren gedragskenmerken van onbekende daders voor de politie uit dossiers. "Over het algemeen gaat het in dit soort gevallen om jonge mensen. Doorgaans tussen de zestien en dertig jaar."

Weerloos doelwit
Er zijn volgens hem specifieke redenen aangetoond waarom iemand een oude vrouw kiest als slachtoffer: het is een weerloos doelwit en de dader kan zich bij leeftijdsgenoten minder goed uiten. Verkrachters van bejaarde vrouwen hebben zich vaak eerder al schuldig gemaakt aan diefstal, roof of relatief kleine geweldsincidenten. Behalve de wetenschap bevat ook de plaats delict aanwijzingen over de dader. Was er sprake van veel geweld? En hoe benaderde hij de vrouw? De man maakte een ruitje stuk om in haar huis te komen. "Hij gebruikte dus in ieder geval geen praatje om binnen te komen", zegt Van der Meer. "Het zijn over het algemeen ook geen sociaal sterke mensen."

Lees donderdag het hele verhaal in het ED, of via de digitale krant. Lees ook het online dossier.

Kempen