Volledig scherm

Zaak vermoorde Miet van Bommel (84) uit Bladel: wat we tot nu toe weten

BLADEL - Sinds de uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht dinsdag is iedereen weer in de ban van de zaak Miet van Bommel. De kasteleinsvrouw werd in 1992 op 84-jarige leeftijd dood gevonden in haar eigen café in Bladel. Dinsdag tijdens de uitzending werd bekend dat de vrouw ook seksueel misbruikt is. Het misbruik is destijds door de politie bewust niet naar buiten gebracht.

Het cold case-team van de politie Oost-Brabant doet nu opnieuw onderzoek naar de zaak. Dit is wat we tot nu toe weten.

Bekijk ook ons dossier over de zaak Miet van Bommel op ed.nl/mietvanbommel
12 februari 1992 - Gezinshulp vindt Miet dood in slaapkamer

De 84-jarige kasteleinsvrouw Miet van Bommel wordt in de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 februari 1992 in haar woning aan de Sniederslaan om het leven gebracht. Ze wordt 's morgens door haar gezinshulp in de slaapkamer gevonden.

De moord zorgt voor veel beroering in Bladel, omdat de weerloze oude vrouw een bekend persoon is in het dorp. De politie zet een rechercheteam van 26 man op de zaak. 3600 enquêteformulieren worden verspreid om informatie in te winnen. Daarvan komen er 1500 ingevuld terug. Ook voelt de politie 600 mensen aan de tand, die vlak voor haar dood nog contact hadden gehad met Miet van Bommel.

De politie steekt meer dan 9000 manuren in het onderzoek. Desondanks wordt de dader - de politie gaat uit van één dader - niet opgespoord. Ook naar een motief kunnen de rechercheurs alleen maar gissen. Zelfs een beloning van 15.000 gulden die justitie uitlooft voor de gouden tip, zorgt niet voor een doorbraak.

30 december 2005 - Zaak wordt heropend

Nieuwe tips en geruchten zijn voor de politie aanleiding om het onderzoek naar de moord op Miet van Bommel uit Bladel te heropenen. De politie zegt over nieuwe informatie te beschikken, maar wil in het belang van het onderzoek niet zeggen waar die uit bestaat.

2 januari 2006 - 2 tips binnen

De politie krijgt twee reacties op de heropening van het onderzoek naar de moord op Miet van Bommel in 1992. Een woordvoerder kan niets zeggen over de aard van de telefoontjes. Hij kan ook niet zeggen of het om waardevolle tips gaat. Het rechercheteam betrekt de binnengekomen reacties bij het onderzoek.

7 februari 2006 - 42-jarige man uit Bladel aangehouden als verdachte

De politie houdt een 42-jarige man uit Bladel aan op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Bladelse kasteleinsvrouw Miet van Bommel in 1992. De verdachte is in verzekering gesteld.

9 februari 2006 - Miet weer onderwerp van gesprek

Veertien jaar na haar gewelddadige dood is Miet van Bommel opnieuw onderwerp van gesprek in Bladel. De aanhouding van de 42-jarige verdachte brengt niet alleen herinneringen naar boven. In het dorp gonst het inmiddels ook van de geruchten over de veertien jaar oude moordzaak. Mensen vragen zich af hoe het komt dat het dossier nu na al die jaren weer is geopend.Geruchten dat een oudere man een paar maanden geleden op zijn sterfbed gewetenswroeging zou hebben gekregen, en de naam heeft onthuld, verwijst de politie naar het rijk der fabelen.

11 februari 2006 - Politie moet verdachte vrijlaten

De politie moet de 42-jarige Bladelse verdachte in de zaak Miet van Bommel laten gaan. Het cold case team heeft onvoldoende harde bewijzen. De verhoren hebben onvoldoende opgeleverd om hem voor te leiden bij de rechter-commissaris. De Bladelnaar zegt dat hij niets van de zaak weet. Zijn raadsman mr. Cilissen weet niet waar de verdenkingen van de politie op zijn gebaseerd.

Er zou ook dna-onderzoek gedaan worden, waarvan de resultaten nog niet bekend zijn. De politie wil daar niet op ingaan. De teamleider van het onderzoek laat weten 'teleurgesteld' te zijn. "Maar we houden hoop." Er werken vijf mensen aan de zaak.

16 maart 2006 - Bladelnaar blijft verdachte

De 42-jarige Bladelnaar die vorige maand werd aangehouden in de zaak Miet van Bommel, blijft voorlopig officieel verdachte. De politie heeft nog geen uitslag van het dna-onderzoek dat ze laat uitvoeren bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Volgens een woordvoerder is het onderzoek nog steeds gaande, zij het met maximaal twee mensen in plaats van de vier die er vorig jaar aan begonnen. "Het is geen afgesloten zaak voor ons. Er zijn voor ons nog steeds aanwijzingen om de man als verdachte aan te merken."

15 september 2009 - Twee boeken over Miet van Bommel

Hulselnaar Harrie Wenting schrijft een boek over de moord op Miet van Bommel in Bladel in 1992 én een boek over haar leven. Of ook het beoogde derde deel verschijnt, is nog de vraag. Het zou eigenlijk één boek worden, maar het werden er twee. "Miet van Bommel bleek een heel interessant mens te zijn. Daar was een heel verhaal over te vertellen, ook zonder haar gewelddadige dood. Daarom heb ik het in tweeen gesplitst", zegt schrijver Harrie Wenting. En wat hem betreft blijft het niet bij twee boeken, maar worden het er ooit drié. "Als de moord ooit opgelost wordt, schrijf ik er een nieuw boek over."

24 mei 2011 - Theatervoorstelling over moord op caféuitbaatster

In Den Herd in Bladel is een theatervoorstelling gebaseerd over de moord op Miet van Bommel te zien. Spanning en sensatie houdt toneelvereniging Het Kameleon ons voor: caféuitbaatster Miet van Bommel is vermoord, maar niemand die een vinger achter dader en motief krijgt.

Volledig scherm

9 december 2016 - Zaak opnieuw onder de aandacht

De moord op de Bladelse cafévrouw Miet van Bommel in 1992 wordt opnieuw onder de aandacht gebracht. Dinsdag komt de politie in het programma Opsporing Verzocht met details en een mogelijk daderprofiel. Een cold case-team pakt de zaak nu op. Met de herindeling van de nationale politie is er meer aandacht voor cold cases gekomen. Mede door er in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan te besteden, werd onlangs de Posbankmoord opgelost. Opmerkelijk detail: nog voor de uitzending dinsdag zijn bij de politie de eerste tips al binnengekomen.

13 december 2016 - Miet van Bommel is seksueel misbruikt

De destijds 84-jarige Miet van Bommel uit Bladel is seksueel misbruikt, voordat ze in februari 1992 is gewurgd. Dat maakte de politie bekend in het tv-programma Opsporing Verzocht na nieuw onderzoek van het cold case-team van de politie oost-Brabant.Ook werd duidelijk dat op een stoel naast het bed een handafdruk is gevonden.

Uit onderzoek blijkt dat in vergelijkbare zaken het vaak jonge mannen zijn die dit soort misdrijven plegen. "We denken dan ook dat de dader destijds tussen de 18 en 25 jaar oud was. Dat betekent dat hij nu tussen de 42 en 49 jaar oud zou zijn", aldus de politie.

14 december 2016 - 60 tips na aandacht voor zaak Miet

De politie kreeg na de uitzending van het programma Opsporing Verzocht zo'n 60 tips binnen over de in februari 1992 vermoorde Miet van Bommel uit Bladel. En de tips blijven binnenstromen.

Volledig scherm
© Miet van Bommel

Kempen