1. De grote sportleegte is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

  De grote sportleeg­te is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

  Alles wat begin deze maand nog zo gewoon was, lijkt ineens veel specialer dan voorheen. Veel mensen blijken helemaal niet zo misbaar als ze zich in onze prestatiemaatschappij soms misschien voelden. Er is meer lof voor de vliegensvlugge vulploeg in de supermarkt, voor mensen die zich in magazijnen, hallen of op het land uit de naad werken en natuurlijk voor verplegers die in het uiterste geval het verschil tussen leven en dood kunnen bepalen.
 2. PSV hoopt op remonte tegen Ajax, terwijl het moeras akelig dichtbij is
  PREMIUM

  PSV hoopt op remonte tegen Ajax, terwijl het moeras akelig dichtbij is

  PSV staat in de eredivisie bijna met de rug tegen de muur en dat in een seizoen waarin de Eindhovenaren op alle andere voetbalpodia niet meer dan een bijnummer bleken. In Amsterdam moet zondagmiddag gewonnen worden om komend seizoen nog iets meer dan een sprankje hoop te kunnen koesteren op Champions League-voetbal. Zo niet? Dan lonkt het moeras en worden Willem II en Vitesse voorlopig de concurrenten in de competitie.
 1. PSV was de balans tussen kampioensdruk en relativeringsvermogen kwijt
  PREMIUM

  PSV was de balans tussen kampioens­druk en relative­rings­ver­mo­gen kwijt

  PSV is sinds 1975 twintig keer kampioen van Nederland geworden. Het succes van de club is altijd gebaseerd geweest op een aantal belangrijke fundamenten. Topspelers, toptrainers en niet te vergeten kundige bestuurders konden in Eindhoven doorgaans werken onder uitstekende omstandigheden. Ze kweekten en voelden sinds de jaren zeventig kampioensdruk in een klimaat met rust en relativeringsvermogen, waarin vaak net wat meer kon dan elders.
 2. PSV schiet op korte termijn niets op met het wegsturen van de directie
  PREMIUM
  Analyse & Poll

  PSV schiet op korte termijn niets op met het wegsturen van de directie

  Het is ongekend onrustig bij PSV. Een zondag met on-Eindhovense taferelen zal deze week nog een tijd nadreunen in het Philips Stadion. Door de verslechterde resultaten en het eerdere ontslag van clubicoon en trainer Mark van Bommel is de druk op de directie van PSV nóg groter geworden. Supporters riepen in en na het thuisduel met FC Twente opnieuw om het vertrek van technisch manager John de Jong en ook algemeen directeur Toon Gerbrands moest er weer aan geloven.
 1. PSV heeft ondervonden dat sport en politiek minder vaak dan vroeger te scheiden zijn

  PSV heeft ondervon­den dat sport en politiek minder vaak dan vroeger te scheiden zijn

  Voor de tweede keer in de clubhistorie verblijft PSV in januari een week in Qatar, een land waar vele culturen bij elkaar komen. Een omstreden land ook, waar bijvoorbeeld de rechten en bezoldiging van (buitenlandse) arbeiders een Nederlandse toetsing aan de begrippen redelijkheid en billijkheid niet kan doorstaan. PSV kreeg (net als het eveneens in Qatar verblijvende Ajax) de nodige kritiek op het geplande trainingskamp, waar de basis is gelegd voor de tweede seizoenshelft.
 1. PSV is meer dan ooit toe aan de winterstop en een moment van bezinning

  PSV is meer dan ooit toe aan de winterstop en een moment van bezinning

  PSV had er 117 minuten voor nodig om eindelijk weer eens een wedstrijd buiten Eindhoven te winnen. Zelfs het tussendoortje voor het bekertoernooi tegen de amateurs van GVVV leverde overwerk en ergernis op. De onvrede bij de Eindhovense achterban is de afgelopen maanden almaar gegroeid en voor het eerst in jaren waren zelfs spandoeken te zien, waarin de bestuurders Toon Gerbrands en John de Jong ervan langs kregen.
 1. PSV moet zich ook in slechte tijden als een topclub gedragen

  PSV moet zich ook in slechte tijden als een topclub gedragen

  Het kon niet uitblijven. Zoals een beursgenoteerd bedrijf in turbulente economische omstandigheden een winstwaarschuwing afgeeft, zo moest ook de leiding van PSV deze week na een aantal belabberde sportieve prestaties met de billen bloot. In dit soort dingen is het zakenleven soms best te vergelijken met topsport. Wie zijn doelen niet haalt, legt verantwoording af aan aandeelhouders respectievelijk supporters. Falen is balen, het is niet anders.
 2. De trainer van PSV maakt zijn eigen spelregels voor het taxeren van een crisis
  PREMIUM

  De trainer van PSV maakt zijn eigen spelregels voor het taxeren van een crisis

  Crisis? Welke crisis? Wanneer PSV-trainer Mark van Bommel na een nieuw echec in Emmen zijn verhaal over zijn ploeg doet, is de urgentie niet of nauwelijks voelbaar bij zijn woorden. Nou ja, soms een klein beetje dan. Als het gaat om de Europese uitwedstrijden tegen LASK Linz (4-1 verlies, red.) en Sporting Portugal (4-0 verlies, red.) erkent hij dat het ‘ronduit slecht’ was wat PSV daar liet zien. ,,Op een aantal fases na.”
 1. Bij PSV staat voetbal op 1, 2 en 3, maar pakt de website nu even de prijzen

  Bij PSV staat voetbal op 1, 2 en 3, maar pakt de website nu even de prijzen

  Voetbal staat bij PSV op een, twee en drie. En eigenlijk ook op vier, vijf en zes, zo zegt directeur Toon Gerbrands vaak als het gaat over de speerpunten van de club. Dat betekent natuurlijk niet dat andere of ondersteunende diensten geen kwaliteit hoeven te leveren of dat de club de rest laat versloffen. PSV is daarom trots dat de eigen website dinsdag een grote landelijke onderscheiding in de wacht wist te slepen, zo zegt manager marketing en media Damian Bott in een reactie tegen het ED.
 2. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.

PSV