Volledig scherm
Albert Gudmundsson (rechts) viert hier een PSV-goal met Marco van Ginkel en Luuk de Jong. © Pro Shots

Albert Gudmundsson moet PSV aangenaam hebben verrast

Of Albert Gudmundsson wel of niet slaagt bij PSV, valt op dit moment niet te voorspellen. Misschien is de stap van Jong PSV naar PSV 1 uiteindelijk te groot en heeft hij eerst nog een tussenstap nodig. Of misschien slaagt hij elders. En misschien lukt het dit seizoen wel direct bij PSV, wie zal het zeggen? 

Wat daar allemaal van zij, de IJslander heeft tot nu toe maar weinig kansen in het eerste elftal van PSV gehad. Hij moest toezien hoe Steven Bergwijn bijna altijd de voorkeur genoot van trainer Phillip Cocu. Daar was ook best iets voor te zeggen. Bergwijn is een ander type speler, die dreiging en diepgang kan brengen en wat meer een teamspeler. Met 20 jaar en 2 maanden mag hij nog altijd een groot talent worden genoemd, dat een man kan passeren en een indrukwekkende versnelling in huis heeft, maar voor de goal nog te vaak de rust en het overzicht mist. Met 4 goals in 62 wedstrijden voor PSV heeft Bergwijn ruim drie jaar na zijn debuut te weinig gescoord. Die conclusie is niet moeilijk te trekken en zal Bergwijn zelf ook onderschrijven. Met 9 assists scoort hij iets beter. 

Gudmundsson is sterk in de kleine ruimtes en doorgaans effectief voor de goal, iets wat er bij Bergwijn nog te vaak aan ontbreekt. De Scandinaviër is op het veld iets meer een individualist, die fysiek en verdedigend zeker nog de nodige stappen moet zetten. Tegen VVV moet hij met een veelbelovend optreden de leiding van PSV positief verrast hebben. Het talent uit IJsland timmerde dit jaar aan de weg bij Jong PSV en liet daar een sensationele ontwikkeling zien. Een totaal andere wereld dan PSV 1, waar Gudmundsson - op een mislukt optreden bij FC Volendam na - bijna nooit een serieuze kans heeft gekregen. Woensdagavond solliciteerde hij met een korte invalbeurt - tegen het wel al moegestreden VVV - nadrukkelijk naar meer en was te zien dat hij niet voor niets bijna altijd uitblinkt bij Jong PSV. Het publiek in Eindhoven genoot van de gave techniek van de IJslander, die naar eigen zeggen zijn mooiste minuten als invaller maakte. Zijn optreden moet ook Cocu aangenaam verrast hebben en misschien zit er bij PSV na de winterstop wel meer in het vat voor Gudmundsson. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Afwegingen bij een eventuele terugkeer van Robben naar PSV: Kwaliteit boven sentiment

    Afwegingen bij een eventuele terugkeer van Robben naar PSV: Kwaliteit boven sentiment

    Arjen Robben vertrekt aan het eind van dit seizoen na een prachtige periode bij Bayern München en is dan 35,5 jaar. Na zes (!) kampioenschappen op rij pruttelt de motor van ‘FC Hollywood’ in Zuid-Duitsland, waar de ex-international dit seizoen aantoont nog altijd een hoog niveau te kunnen halen. Bayern staat in de Bundesliga inmiddels negen punten achter op koploper Borussia Dortmund. Geen onoverbrugbaar gat, maar wel een enorme kloof.

PSV