Steven Bergwijn in actie voor PSV.
Volledig scherm
Steven Bergwijn in actie voor PSV. © BSR/SOCCRATES

Blog: De afscheidsbrief van Steven Bergwijn kan beter dan de video-boodschap

BLOG: Steven Bergwijn vertrekt naar Tottenham Hotspur. Zondag nam hij een video-boodschap op, waarin hij aangaf dat hij niet geweigerd heeft om voor PSV te spelen en dat hij toestemming had gehad van Ernest Faber om een transfer rond te maken. Een voorzetje voor een afscheidsbrief zou als volgt kunnen luiden: 

“Beste supporters,  

Ik zit hier in een hotelkamer in Londen en begrijp dat jullie hadden gehoopt dat ik dit weekend zou hebben gespeeld voor PSV en dat we samen hadden gewonnen tegen FC Twente. Ik baal ook van dat resultaat en wilde ook dat PSV zou winnen. 

Ik heb altijd graag voor PSV gespeeld en altijd alles voor de club willen geven. Ik heb daar voor één keer niet voor gekozen en dat wil ik graag beter uitleggen dan zondag. Ik heb de kans gekregen om een mooie transfer te maken en zie het als een prachtige stap om me te ontwikkelen. Jullie snappen hoe het in de voetballerij soms werkt. Ik had tegen FC Twente kunnen spelen en het risico kunnen nemen om de transfer daarmee op het spel te zetten, maar daar heb ik niet voor gekozen. Ik kon deze kans niet laten schieten en wilde echt heel graag dat dit doorgaat. Zo gaat het soms. PSV kan er een mooi bedrag aan overhouden en ik wil ook met een goed gevoel vertrekken.

Het was nog niet helemaal rond en dus kon ik er zondag verder nog niet zoveel over zeggen. Toch wil ik even deze boodschap afgeven. Ik heb het vliegtuig gepakt naar Londen, omdat ik per se wilde dat dit doorgaat. Sorry daarvoor, maar eerder op zondag heb ik wel met Ernest Faber gesproken en ik had na dat gesprek het idee dat hij het prima vond dat ik de zaak in orde zou gaan maken. Dat de directie dat blijkbaar nog niet vond, vind ik vervelend. Maar dit moest doorgaan en ik zette door. Ik koos voor een keer voor mezelf en dat moet je in het leven soms een keer doen. Ik besef dat dat voor PSV juist in deze fase vervelend is, maar er komen zeker weer betere tijden voor de club. Dit seizoen is voor jullie en voor ons niet makkelijk geweest. Misschien hebben jullie na media-berichten het gevoel gekregen dat ik de club in de steek laat. Dat gevoel heb ik niet. Soms komt er iets voorbij dat je niet kunt laten schieten. Ik ben toe aan de volgende stap in mijn carrière en draag PSV voor altijd in mijn hart. Negen jaar heb ik hier alle kansen gekregen en daarvoor ben ik de club dankbaar. Ik blijf PSV altijd volgen en hoop dat de resultaten snel verbeteren. Ik wens jullie echt het allerbeste en wie weet tot ziens.

All the best, Steven”

 1. De grote sportleegte is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

  De grote sportleeg­te is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

  Alles wat begin deze maand nog zo gewoon was, lijkt ineens veel specialer dan voorheen. Veel mensen blijken helemaal niet zo misbaar als ze zich in onze prestatiemaatschappij soms misschien voelden. Er is meer lof voor de vliegensvlugge vulploeg in de supermarkt, voor mensen die zich in magazijnen, hallen of op het land uit de naad werken en natuurlijk voor verplegers die in het uiterste geval het verschil tussen leven en dood kunnen bepalen.
 2. PSV hoopt op remonte tegen Ajax, terwijl het moeras akelig dichtbij is
  PREMIUM

  PSV hoopt op remonte tegen Ajax, terwijl het moeras akelig dichtbij is

  PSV staat in de eredivisie bijna met de rug tegen de muur en dat in een seizoen waarin de Eindhovenaren op alle andere voetbalpodia niet meer dan een bijnummer bleken. In Amsterdam moet zondagmiddag gewonnen worden om komend seizoen nog iets meer dan een sprankje hoop te kunnen koesteren op Champions League-voetbal. Zo niet? Dan lonkt het moeras en worden Willem II en Vitesse voorlopig de concurrenten in de competitie.
 1. PSV was de balans tussen kampioensdruk en relativeringsvermogen kwijt
  PREMIUM

  PSV was de balans tussen kampioens­druk en relative­rings­ver­mo­gen kwijt

  PSV is sinds 1975 twintig keer kampioen van Nederland geworden. Het succes van de club is altijd gebaseerd geweest op een aantal belangrijke fundamenten. Topspelers, toptrainers en niet te vergeten kundige bestuurders konden in Eindhoven doorgaans werken onder uitstekende omstandigheden. Ze kweekten en voelden sinds de jaren zeventig kampioensdruk in een klimaat met rust en relativeringsvermogen, waarin vaak net wat meer kon dan elders.
 2. PSV schiet op korte termijn niets op met het wegsturen van de directie
  PREMIUM
  Analyse & Poll

  PSV schiet op korte termijn niets op met het wegsturen van de directie

  Het is ongekend onrustig bij PSV. Een zondag met on-Eindhovense taferelen zal deze week nog een tijd nadreunen in het Philips Stadion. Door de verslechterde resultaten en het eerdere ontslag van clubicoon en trainer Mark van Bommel is de druk op de directie van PSV nóg groter geworden. Supporters riepen in en na het thuisduel met FC Twente opnieuw om het vertrek van technisch manager John de Jong en ook algemeen directeur Toon Gerbrands moest er weer aan geloven.

PSV