Volledig scherm
Mark van Bommel (links)en Erik ten Hag. © Pro Shots

Blog: Erik ten Hag een betere trainer dan Mark van Bommel?

Elk woordje dat een speler of trainer en tegenwoordig ook analyticus of journalist over Ajax of PSV uitspreekt, ligt op een goudschaaltje. 

"Elfrink gaat mee in de keuze voor Ten Hag", zo staat te lezen in een van de slotzinnen van een artikel op de website van de NOS, naar aanleiding van een uitzending van het NOS-Sportforum op maandagavond. Drie journalisten (waaronder Elfrink) kregen in dat programma een stelling voorgelegd of Erik ten Hag een betere trainer is dan Mark van Bommel. 

Om maar met de deur in huis te vallen: Elfrink heeft niet geroepen dat Ten Hag een betere trainer dan Van Bommel is en is dus ook niet meegegaan met een keuze voor een van beiden. Het is simpelweg nog erg vroeg om Van Bommel te beoordelen, aangezien hij nu drie maanden bezig is. De conclusie geeft een verkeerd beeld, omdat er geen keuze is gemaakt. Er kwamen bij Elfrink de nodige reacties op het stukje van de NOS, dus toch maar even de letterlijke citaten bij de stelling.  

Het commentaar van Elfrink over Ten Hag: ,,Ten Hag is eigenlijk, afgezien van vorig jaar, overal waar hij gewerkt (bedoeld is als hoofdcoach, red.) heeft succesvol geweest. Bij FC Utrecht, bij Go Ahead Eagles en volgens mij bij Bayern II heeft hij het goed gedaan. Vorig jaar is hij onder moeilijke omstandigheden ingestapt bij Ajax en toen heeft hij kansloos verloren bij PSV en dit jaar weer. Dat laatste vond ik zeker aan hem toe te schrijven. Ik vond het heel raar dat hij de verdediging met Frenkie de Jong zo opstelde. Dat is een fout in mijn ogen. Maar de vraag is of je dan meteen de vraag moet stellen of hij de juiste man is voor Ajax, na een fout. Dat vind ik wel erg snel allemaal."

Het commentaar van Elfrink over Van Bommel: ,,Van Bommel heeft een uitstekende start gemaakt. Je moet wel voorzichtig zijn om hem nu al een toptrainer te noemen. Laten we even afwachten tot hij een keer een paar tegenslagen heeft gehad en hoe hij reageert als het een keer tegenzit. Bij PSV onder 19 deed hij het heel erg goed. Met een goede organisatie kregen ze bijvoorbeeld heel weinig goals tegen. PSV onder 19 werd voor het eerst in 28 jaar landskampioen, Ajax lukte dat wel heel vaak. Dat stak ze in Eindhoven toch wel. Ze werden vaak kampioen bij het eerste elftal, maar niet bij onder 19. Van Bommel flikt het dan toch weer en wist die groep te raken. Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als hij bij wijze van spreken een keer tegen NAC verliest of als het thuis tegen PEC Zwolle een keer tegenzit. Na Inter was hij echt hartstikke ziek van zijn nederlaag, maar dat wist hij goed te verbergen tijdens de persconferentie. Van Inter verliezen is geen schande, prima club en hartstikke goeie ploeg. Het is even afwachten hoe hij gaat reageren als het wel een keer tegen zit." 

PSV