PSV'ers vieren feest na het behalen van de titel, in 2007.
Volledig scherm
PSV'ers vieren feest na het behalen van de titel, in 2007. © ANP

De bal rolt pas weer als er geen levens meer van afhangen

De zon komt op en gaat onder. Tussendoor rolt altijd ergens een bal, wat er ook gebeurt. Als het niet in ons eigen land is, dan wel in een andere uithoek of waar dan ook. Voetbal is overal. Het hele jaar door, over de hele wereld. Bijna nergens wordt zoveel van gevonden, over geschreven, naar gekeken of over gelezen. 

Normaal gesproken draait het klokje in de voetballerij duizelingwekkend veel sneller rond dan waar ook in de ‘gewone’ wereld. We beschouwen wat voor en na, leven van wedstrijd naar wedstrijd, juichen en vloeken in negentig minuten soms een hele Van Dale bij elkaar en maken elke zondagavond om vijf over half zeven de balans op. Totdat de bal weer rolt. Dan ontstaan nieuwe wetten. Soms duurt het even, maar iedereen weet wanneer het weer gebeurt en vooral dát het gebeurt. 

Afmattend

De bal veroorzaakt huwelijkscrises, chaos, tranen en sportieve ellende. Maar ook verbinding, verbroedering, blijdschap en euforie. De dynamiek van het voetbalwereldje kan ongekend en afmattend zijn. Wie verslaafd is aan de bal, wordt gek van elke winter- en zomerstop en kan zich dan nog laven aan het transfergeweld om de honger een beetje te stillen. En anders is er op de meest obscure plekken altijd wel een voetbalcompetitie of voorronde aan de gang. Bovendien is er die prettige en allesoverheersende zekerheid dat de bal vanaf januari of augustus weer maandenlang rolt. 

Momenteel rolt er niks en kan er bijna niks. Een virus is zich aan het uitrollen over de wereld, via menselijk contact. Wat de voetballerij soms zo mooi maakt, voedt alle lelijkheid die het virus kan veroorzaken. Corona is de vijand van de gewone wereld, die de voetbalwereld voor het eerst sinds 1945 heeft ingehaald en alles met donderend geraas stil heeft gezet. Voetbal kan natuurlijk niet zonder de gewone wereld, die overigens pas weer gewoon is er als er gevoetbald wordt. 

Wanneer rolt de bal weer? De onzekerheid knaagt aan de liefhebbers. In juni misschien? Kan het dan nog? Of is de huidige competitie echt al compleet voorbij? Niemand weet het nog en de oplossing lijkt allesbehalve nabij. Het is nauwelijks te bevatten wat zich de laatste vijftien dagen heeft afgespeeld in dit snippertje van de wereld, terwijl de échte ellende zich natuurlijk op heel andere plaatsen afspeelt. Even hieraan denken helpt om het sportieve leed en de implicaties van een misschien wel afgelopen seizoen eenvoudig een plek te geven. 

Zodra er mensenlevens gered worden als de bal niet rolt, is de keuze vrij simpel. De bal rolt pas weer als er geen levens meer van afhangen. 

 1. De grote sportleegte is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

  De grote sportleeg­te is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

  Alles wat begin deze maand nog zo gewoon was, lijkt ineens veel specialer dan voorheen. Veel mensen blijken helemaal niet zo misbaar als ze zich in onze prestatiemaatschappij soms misschien voelden. Er is meer lof voor de vliegensvlugge vulploeg in de supermarkt, voor mensen die zich in magazijnen, hallen of op het land uit de naad werken en natuurlijk voor verplegers die in het uiterste geval het verschil tussen leven en dood kunnen bepalen.
 2. PSV hoopt op remonte tegen Ajax, terwijl het moeras akelig dichtbij is
  PREMIUM

  PSV hoopt op remonte tegen Ajax, terwijl het moeras akelig dichtbij is

  PSV staat in de eredivisie bijna met de rug tegen de muur en dat in een seizoen waarin de Eindhovenaren op alle andere voetbalpodia niet meer dan een bijnummer bleken. In Amsterdam moet zondagmiddag gewonnen worden om komend seizoen nog iets meer dan een sprankje hoop te kunnen koesteren op Champions League-voetbal. Zo niet? Dan lonkt het moeras en worden Willem II en Vitesse voorlopig de concurrenten in de competitie.
 1. PSV was de balans tussen kampioensdruk en relativeringsvermogen kwijt
  PREMIUM

  PSV was de balans tussen kampioens­druk en relative­rings­ver­mo­gen kwijt

  PSV is sinds 1975 twintig keer kampioen van Nederland geworden. Het succes van de club is altijd gebaseerd geweest op een aantal belangrijke fundamenten. Topspelers, toptrainers en niet te vergeten kundige bestuurders konden in Eindhoven doorgaans werken onder uitstekende omstandigheden. Ze kweekten en voelden sinds de jaren zeventig kampioensdruk in een klimaat met rust en relativeringsvermogen, waarin vaak net wat meer kon dan elders.
 2. PSV schiet op korte termijn niets op met het wegsturen van de directie
  PREMIUM
  Analyse & Poll

  PSV schiet op korte termijn niets op met het wegsturen van de directie

  Het is ongekend onrustig bij PSV. Een zondag met on-Eindhovense taferelen zal deze week nog een tijd nadreunen in het Philips Stadion. Door de verslechterde resultaten en het eerdere ontslag van clubicoon en trainer Mark van Bommel is de druk op de directie van PSV nóg groter geworden. Supporters riepen in en na het thuisduel met FC Twente opnieuw om het vertrek van technisch manager John de Jong en ook algemeen directeur Toon Gerbrands moest er weer aan geloven.

PSV