PSV'ers vieren feest na het behalen van de titel, in 2007.
Volledig scherm
PSV'ers vieren feest na het behalen van de titel, in 2007. © ANP

De bal rolt pas weer als er geen levens meer van afhangen

De zon komt op en gaat onder. Tussendoor rolt altijd ergens een bal, wat er ook gebeurt. Als het niet in ons eigen land is, dan wel in een andere uithoek of waar dan ook. Voetbal is overal. Het hele jaar door, over de hele wereld. Bijna nergens wordt zoveel van gevonden, over geschreven, naar gekeken of over gelezen. 

Normaal gesproken draait het klokje in de voetballerij duizelingwekkend veel sneller rond dan waar ook in de ‘gewone’ wereld. We beschouwen wat voor en na, leven van wedstrijd naar wedstrijd, juichen en vloeken in negentig minuten soms een hele Van Dale bij elkaar en maken elke zondagavond om vijf over half zeven de balans op. Totdat de bal weer rolt. Dan ontstaan nieuwe wetten. Soms duurt het even, maar iedereen weet wanneer het weer gebeurt en vooral dát het gebeurt. 

Afmattend

De bal veroorzaakt huwelijkscrises, chaos, tranen en sportieve ellende. Maar ook verbinding, verbroedering, blijdschap en euforie. De dynamiek van het voetbalwereldje kan ongekend en afmattend zijn. Wie verslaafd is aan de bal, wordt gek van elke winter- en zomerstop en kan zich dan nog laven aan het transfergeweld om de honger een beetje te stillen. En anders is er op de meest obscure plekken altijd wel een voetbalcompetitie of voorronde aan de gang. Bovendien is er die prettige en allesoverheersende zekerheid dat de bal vanaf januari of augustus weer maandenlang rolt. 

Momenteel rolt er niks en kan er bijna niks. Een virus is zich aan het uitrollen over de wereld, via menselijk contact. Wat de voetballerij soms zo mooi maakt, voedt alle lelijkheid die het virus kan veroorzaken. Corona is de vijand van de gewone wereld, die de voetbalwereld voor het eerst sinds 1945 heeft ingehaald en alles met donderend geraas stil heeft gezet. Voetbal kan natuurlijk niet zonder de gewone wereld, die overigens pas weer gewoon is er als er gevoetbald wordt. 

Wanneer rolt de bal weer? De onzekerheid knaagt aan de liefhebbers. In juni misschien? Kan het dan nog? Of is de huidige competitie echt al compleet voorbij? Niemand weet het nog en de oplossing lijkt allesbehalve nabij. Het is nauwelijks te bevatten wat zich de laatste vijftien dagen heeft afgespeeld in dit snippertje van de wereld, terwijl de échte ellende zich natuurlijk op heel andere plaatsen afspeelt. Even hieraan denken helpt om het sportieve leed en de implicaties van een misschien wel afgelopen seizoen eenvoudig een plek te geven. 

Zodra er mensenlevens gered worden als de bal niet rolt, is de keuze vrij simpel. De bal rolt pas weer als er geen levens meer van afhangen. 

  1. Een nooit voorziene krachtproef gaat onder leiding van Frans Janssen van start bij PSV

    Een nooit voorziene kracht­proef gaat onder leiding van Frans Janssen van start bij PSV

    Het hek om het Philips Stadion gaat vanaf dinsdag een aantal weken virtueel open: PSV start om negen uur in de morgen met de verkoop van seizoenkaarten. Een enorme krachtproef voor commercieel directeur Frans Janssen (48) en zijn verkoopteam. De komende periode moet blijken of PSV-supporters gevoelig zijn voor het aanbod dat onder supervisie van Janssen is neergelegd, met drie opties om hun kaart te verlengen.

PSV