Volledig scherm
Jorrit Hendrix in duel met Zakaria Labyad © ProShots

Eigen jeugd inpassen
wordt voor PSV nog helse klus

Al voor PSV-Roda JC zaterdagavond begon, zong het publiek in Eindhoven voor Jorrit Hendrix. 

Ook tijdens het duel hoorde hij regelmatig zijn naam uit de kelen vanaf de tribunes aan de oostzijde. De fans willen meer eigen jeugd of eigen contractspelers in het elftal terugzien en velen zagen tot hun ontzetting dat Jeroen Zoet de enige zelf opgeleide speler in de basis was. Hendrix en Jürgen Locadia vielen wel in, zodat PSV het duel uiteindelijk eindigde met drie spelers uit de eigen opleiding. 

Trainer Phillip Cocu koos voor de vervanging van Marco van Ginkel voor Siem de Jong, die zijn uitverkiezing met twee goals (waarvan een uit een penalty) waarmaakte. Dat er een strafschop bij zijn treffers zat, maakt de prestatie niet minder. Hoewel de laatste twee pogingen van PSV vanaf de stip raak waren, zijn de statistieken nog altijd belabberd en is in de laatste twee jaar in reguliere tijd minder dan de helft van de pingels raak geschoten. 

Na de 4-0 zege was het eind goed, al goed. Toch kan het niet anders dan dat bijvoorbeeld vertrekkend hoofd jeugdopleidingen Art Langeler, net als een deel van het publiek, met gemengde gevoelens naar het duel gekeken heeft. PSV wil al jaren eigen jeugd inpassen, maar daar blijkt in de praktijk maar weinig ruimte voor. Hendrix en Locadia komen al uit de lichting die tussen 2011 en 2013 is ingepast.  Voor de talenten uit de latere lichtingen is er amper speeltijd, al heeft Steven Bergwijn wat dat betreft weinig te klagen gehad. Momenteel zijn Sam Lammers en Albert Gudmundsson bijvoorbeeld in vorm, maar het lijkt er niet op dat ze dit seizoen nog aan bod komen. 

Wellicht zijn ze nu niet goed genoeg en wellicht kan de club ze wat meer speeltijd gunnen. De waarheid ligt ergens in het midden. Feit is dat PSV een zware kluif krijgt om de eigen jeugddoelstellingen te realiseren. In 2020 moet gemiddeld minimaal de helft van het elftal (binnen de lijnen) uit zelf opgeleide spelers bestaan. Die subdoelstelling komt de komende jaren (opnieuw) in gevaar bij de hoofddoelstelling: punten pakken en kampioen worden. 

PSV