Volledig scherm
De PSV-selectie leeft mee met Abdelhak Nouri. © PSV

Het beste ervan hopen

VERBIER - Daar zit je dan, in Verbier. Niks te klagen, bevoorrecht zelfs. Een Zwitsers terrasje onder het zitvlak en een bord tonijnsalade op tafel. Een paar PSV-volgers speculeren aan tafel over de vertrekkansen van Jetro Willems en Santiago Arias. Wanneer sluit Marco van Ginkel nu precies aan? En het gaat natuurlijk over de jeugd van PSV. Hoe goed zijn ze nou eigenlijk? Gaan ze kansen krijgen?

Journalisten die met elkaar in gesprek zijn in een restaurant of langs het trainingsveld hebben tegenwoordig de volgens velen wat onhebbelijke eigenschap om om de vijf minuten op hun mobieltje te kijken. Even kijken of er nog nieuws is op Twitter. Of gewoon, omdat zich in hun gesprek cirkels aftekenen. Het schermpje biedt altijd uitkomst. Gebeurt er nog wat?

Ineens is er dat verschrikkelijke bericht op het Twitter-account van Ajax. Ongelooflijk. Wat in- en intriest. De kwetsbaarheid van ons bestaan komt via de onwaarschijnlijke melding over Abdelhak Nouri (20) ineens keihard binnen.

Wat een intens verdriet voor de familie, vrienden, kennissen en alle andere mensen die zich met hem verbonden voelen. De zorgwekkende verslagen bij het oefenduel van Ajax tegen Werder waren er zaterdag dus niet voor niets. Het leek toch mee te vallen, klinkt het aan tafel nog hoopvol? Het valt dus niet mee. De berichtgeving van Ajax laat aan duidelijkheid weinig te wensen over, hoewel bij de familie de hoop op een wonder blijft. Zijn bloedverwanten vragen via Ajax om door te gaan met bidden.

Op Twitter volgen de steunbetuigingen elkaar in hoog tempo op. Niemand die het kan geloven of bevatten. Iedereen heeft een steen in de maag. Geen enkel lichaam is onaantastbaar, maar dit? Een talentvolle sportman en volgens collega's hartstikke lieve knul vocht vanaf zaterdag voor zijn leven, maar is niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Woorden die een journalist normaal tikt bij bijvoorbeeld een spierblessure of een kneuzing, maar nu betrekking hebben op misschien wel het belangrijkste wat we als mens aan boord hebben.  De hersenen van Nouri hebben te weinig zuurstof gehad en hebben een ernstige en blijvende beschadiging opgelopen. Het kan niet waar zijn, maar staat er toch echt. 

De voetballerij is in rouw en ook bij PSV is ineens even alles relatief. Een cliché natuurlijk, maar het is nou eenmaal zoals het is. Algemeen directeur Toon Gerbrands reageert namens de club via Twitter en is net zo geschokt als alle anderen die Ajax van een afstandje volgen.

Sommige spelers kennen elkaar al jaren van nationale elftallen en sluiten daarbij levenslange vriendschappen, of ze nou Ajacied, PSV'er of Feyenoorder zijn. Kerels die de top willen halen en elkaar vinden om dat doel te verwezenlijken. Sentimenten tellen binnen de lijnen, maar daarbuiten gelden uiteraard ook heel andere verhoudingen. PSV-talent en generatiegenoot Steven Bergwijn is een meer dan goede vriend van Nouri en was zaterdag al enorm geschrokken. Ook andere PSV'ers speelden regelmatig samen met of tegen hem en dat schept een band.

Het beste ervan hopen, concluderen we nog steeds verschrikt aan tafel. Verder is er nu weinig om op terug te vallen. 

PSV